NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Minister complimenteert afvalsector

Datum: 16-04-2020
In haar verzamelbrief van 6 april jl. over diverse onderwerpen over de circulaire economie complimenteert minister van Veldhoven de afvalsector allereerst met de geleverde inspanningen om het afvalbeheer in de coronacrisis in goede banen te leiden. Daarnaast gaat ze onder meer in op de afvalinzameling bij scholen en KWD-bedrijven en kondigt ze een systeem van producentenverantwoordelijkheid voor matrassen aan.    

Over de gescheiden afvalinzameling bij scholen en KWD-bedrijven meldt de minister dat ze het niet wenselijk vindt dat er wordt afgezien van gescheiden inzameling omdat het te duur is. Ze verwelkomt dan ook de initiatieven van onder de andere de NVRD om hierin verandering aan te brengen. Zelf zal ze in het LAP de beleidsregels voor afvalscheiding bij bedrijven zo aanpassen dat het op een laagdrempelige manier helder wordt wat er verwacht wordt. Met ingang van 2023 zal de inzameling van verpakkingen ook bij scholen en bedrijven onder de producentenverantwoordelijkheid vallen en dus door het bedrijfsleven gefinancierd gaan worden.

Met de matrassenfabrikanten zegt de minister een akkoord te hebben bereikt over een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid, waarmee matrassen die bij consumenten vrijkomen worden ingezameld en gerecycled. Het doel is om de recycling van matrassen te laten stijgen van 35% in 2020 naar 75% in 2028. Hiertoe wordt onder meer een inzamelsysteem bij verkooppunten en milieustraten opgezet. Het systeem moet met ingang van 2021 operationeel zijn. De NVRD gaat met het ministerie en de producenten in gesprek over de werking van dit systeem.

Lees hier de hele brief: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/04/10/verzamelbrief-met-diverse-onderwerpen-voor-het-ao-circulaire-economie-van-16-april-2020

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.