NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

NVRD vraagt meer circulariteit en minder betutteling in reactie op wijziging LAP3

Datum: 28-05-2020
Er ligt een omvangrijk pakket aan wijzigingen van het LAP, bedoeld om de implementatie van de gewijzigde Europese regelgeving te faciliteren en de inwerkingtreding van de Omgevingswet. In reactie op de wijzigingsvoorstellen vraagt de NVRD om in de volgende wijziging het LAP te verbouwen van een afvalplan naar een circulair grondstoffenplan.

Een van de instrumenten daarbij zou moeten zijn om niet alleen minimumstandaarden toe te passen op de verwerking van afval, maar om ook circulaire minimumstandaarden te ontwikkelen voor nieuwe producten die op de markt komen.

De voorgestelde wijzigingen van de sectorplannen voor luiers en matrassen zouden beter moeten aansluiten bij de praktijk. Verder ziet de NVRD in de voorstellen een grote mate van overbodige betutteling van gemeenten als het gaat om de manier waarop gemeenten geacht worden het voorzieningenniveau in te vullen voor de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval. Tot slot bepleit de NVRD om de norm van afvalscheiding te versterken door ook voor bedrijfsafval wat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval, de gescheiden inzameling tot het nieuwe normaal te maken.

Klik hier om de volledige NVRD reactie op de tweede wijziging van LAP3 te lezen.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.