Het bureau CE Delft heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een levenscyclusanalyse uitgevoerd waarin de milieu impact van wasbare babyluiers worden vergeleken met het verbranden én recyclen van wegwerpluiers.

Om de luierketen volledig te sluiten zijn alle R-stappen nodig om tot een circulaire keten te komen. Een stap hoger op de R-ladder is het gebruik van wasbare luiers (reuse).

In de uitgevoerde levenscyclusanalyse wordt de milieu-impact van wasbare babyluiers vergeleken met het verbranden en recyclen van wegwerpluiers.

Het onderzoek heeft aangetoond dat wegwerpluiers die worden verbrand de hoogte milieu-impact hebben, terwijl het recyclen van wegwerpluiers een lagere impact heeft. Bij wasbare luiers is het gedrag van huishoudens een belangrijke factor die de milieu-impact bepaald.

Het onderzoek concludeert dat wasbare luiers tot viermaal miner milieu-impact kunnen hebben dan wegwerpluiers, maar dit hangt sterk af van het wasgedrag van het huishouden. Milieubewuste huishoudens met zuinige apparatuur en efficient wasgedrag kunnen de milieu-impact van wasbare luiers verminderen.

Meer weten? Het volledige onderzoek kun je hier vinden.

Voorkomen van luierafvalHet VANG-HHA programma heeft een menukaart afvalpreventie ontwikkeld waarin best practices worden gedeeld, waaronder het voorkomen van luierafval.

Als je geïnteresseerd bent in het bevorderen van het gebruik van wasbare luiers en het verminderen van luierafval kun je de menukaart afvalpreventie hier vinden.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Vera Scherders van de NVRD.