NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Onderzoek naar milieu impact van babyluiers opgeleverd

Datum: 16-05-2023
Het bureau CE Delft heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een levenscyclusanalyse uitgevoerd waarin de milieu impact van wasbare babyluiers worden vergeleken met het verbranden én recyclen van wegwerpluiers.

Om de luierketen volledig te sluiten zijn alle R-stappen nodig om tot een circulaire keten te komen. Een stap hoger op de R-ladder is het gebruik van wasbare luiers (reuse).

In de uitgevoerde levenscyclusanalyse wordt de milieu-impact van wasbare babyluiers vergeleken met het verbranden en recyclen van wegwerpluiers.  

Het onderzoek heeft aangetoond dat wegwerpluiers die worden verbrand de hoogte milieu-impact hebben, terwijl het recyclen van wegwerpluiers een lagere impact heeft. Bij wasbare luiers is het gedrag van huishoudens een belangrijke factor die de milieu-impact bepaald.

Het onderzoek concludeert dat wasbare luiers tot viermaal miner milieu-impact kunnen hebben dan wegwerpluiers, maar dit hangt sterk af van het wasgedrag van het huishouden. Milieubewuste huishoudens met zuinige apparatuur en efficient wasgedrag kunnen de milieu-impact van wasbare luiers verminderen.

Meer weten? Het volledige onderzoek kun je hier vinden.

Voorkomen van luierafval
Het VANG-HHA programma heeft een menukaart afvalpreventie ontwikkeld waarin best practices worden gedeeld, waaronder het voorkomen van luierafval.

Als je geïnteresseerd bent in het bevorderen van het gebruik van wasbare luiers en het verminderen van luierafval kun je de menukaart afvalpreventie hier vinden.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Vera Scherders van de NVRD. 

Meer nieuws

Meer artikelen lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerd nieuws te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.