NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Perikelen rondom CAO-onderhandelingen

Datum: 13-01-2021
De afgelopen weken verschenen er diverse berichten over de CAO-onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Vakbonden CNV en FNV geven aan niet tevreden te zijn met het voorstel dat nu op tafel ligt. Zij hebben in de week van 11 januari enkele zichtbaarheidsacties ondernomen en sluiten verdere acties niet uit.

Vakbonden CNV Publieke Diensten en FNV Publiek Belang stelden eind 2020 de werkgeversdelegatie voor een ultimatum. FNV wil in de nieuwe CAO 5 procent meer loon voor de werknemers in de sector Grondstoffen, Energie en Omgeving (GEO) terugzien. Daarnaast pleit de vakbond voor een eenmalige uitkering van 500 euro netto voor iedere werknemer (een ‘heldenbonus’). CNV eist een cao met een looptijd van een jaar, een loonsverhoging van 3 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro netto. Werden deze wensen niet ingelost voor 7 januari 15.00, dan zouden er acties volgen. 

In reactie op ultimatums van de vakbonden hebben de werkgevers 7 januari laten weten in coronatijd zeker iets extra’s te willen doen voor werknemers, maar ze benadrukken ook dat de coronapandemie voor veel economische onzekerheid bij de bedrijven en samenwerkingspartners, zoals gemeenten zorgt. Albert Vos, voorzitter van de werkgeversdelegatie, geeft in een verklaring aan AfvalOnline aan: “Het beeld moet niet ontstaan dat we als werkgevers tot niks bereid zijn, want het tegendeel is waar. We hebben het werkelijk goed voor met onze werknemers. We zijn de vakbonden op verschillende punten tegemoet gekomen.”

Zichtbaarheidsacties
FNV organiseerde maandag 11 januari met zo’n vijftig medewerkers het startsein voor de zichtbaarheidsacties bij Circulus-Berkel. Een zichtbaarheidsactie is een kleine actie waarbij onder andere spandoeken worden opgehangen. De actie duurde van 7.00 tot 9.00 uur. CNV deed hetzelfde rond half twaalf dezelfde dag bij afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo.

 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.