NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Persoonlijke beschermingsmiddelen na gebruik in de afvalbak

Datum: 16-04-2020
Sinds het uitbreken van het coronavirus doet zich een heel nieuw probleem voor: beschermingsmaterialen, zoals plastic handschoenen en mondkapjes, worden in toenemende mate op straat of in de natuur achtergelaten.

NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation trekken daarom aan de bel en roepen heel Nederland op om deze beschermingsmiddelen direct na gebruik in de afvalbak te deponeren. “Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak”, aldus Helene van Zutphen van NederlandSchoon. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld blijkt dit nieuwe zwerfafvalprobleem zich voor te doen.

"We constateren dat de uitbraak van het coronavirus een nieuw zwerfafvalprobleem met zich meebrengt. De afgelopen weken kregen we flink wat foto’s toegestuurd van plastic handschoenen en mondkapjes die op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en benzinestations zijn achtergelaten”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.

Plastic Avengers App brengt probleem in kaart
Om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen, hebben Zwerfinator Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga een app ontwikkeld. Deze brengt letterlijk in kaart waar het probleem het grootst is, hoeveel ‘nieuw’ zwerfafval er ligt en hoe het verschilt van regulier zwerfafval. Iedereen kan deze Plastic Avengers App hier of via Google Play/de App store downloaden en aangeven waar ze het nieuwe zwerfafval zijn tegengekomen.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.