NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Regiobijeenkomst West: oplossingen voor afvalscheiding in de hoogbouw

Datum: 16-02-2022
Op donderdag 10 februari hield regio West haar regiobijeenkomst in de Rotterdam Science Tower. Een toepasselijke locatie om het onderwerp van de bijeenkomst te bespreken, namelijk: de uitdaging van hoogbouwlocaties om te komen tot het duurzaam verzamelen en afvoeren van afval. Een onderwerp dat met name zeer relevant is voor sterk stedelijke gebieden waar steeds hoger en compacter wordt gebouwd.

De Young Professionals van de NVRD hebben op verzoek van Gemeente Den Haag gebrainstormd over de uitdagingen van afvalscheiding in de hoogbouw. Bestuurslid van de Young NVRD Douwe Huitema opperde om al bij het ontwerp van een gebouw na te denken over manieren om op duurzame wijze afval kwijt te kunnen. Communicatie, samenwerking en focus bij de projectontwikkelaars was het advies aan de Gemeente Den Haag. Annet Beltman van de Gemeente Den Haag lichtte toe dat de gemeente aan de slag gaat met een heldere menukaart over afvalbeleid. De menukaart wordt ingezet voor gesprekken met projectontwikkelaars.

Om de openbare ruimte optimaal te gebruiken en toch de mogelijkheid voor afvalscheiding aan te bieden is het Ondergronds Afval Transport Systeem (oftewel OAT) een oplossing. Han Stellinga van Dura Vermeer/CentralNed gaf een toelichting op hun ervaringen met de implementatie van het OAT-systeem in Arnhem en Almere. Ook vertelde hij over de ontwikkeling van een toren in Den Haag met een intern OAT-systeem. Een goede oplossing om afvalscheiding in de hoogbouw mogelijk te maken. Rond etenstijd kan men gft aanbieden op de gangen, het restafval kan men kwijt in de tijden daarbuiten en voor papier is er een inzamelpunt ingericht op de begane grond. Continue zijn afwegingen gemaakt tussen beschikbare ruimte, service, duurzaamheid, communicatie en techniek. Ook hier werd duidelijk dat het verstandig is om, voordat de eerste paal van de hoogbouw geslagen wordt, al na te denken over de afval systematiek.   

Tijdens de bijeenkomst zijn ook de nieuwe bestuursleden (Fabienne Mantes, Bob Brussen & Machteld Woudenberg) geïntroduceerd aan de aanwezigen en is Maarten Goorhuis bedankt voor zijn tomeloze inzet voor de NVRD. Het evenement eindigde met een borrel op deze hoogbouwlocatie, met een prachtig uitzicht over de stad. Het was een geslaagde hybride regiobijeenkomst! 

Momenteel worden er plannen gemaakt voor een volgende regiobijeenkomst in juni. Zodra hier meer over bekend is zal dit uiteraard onder de aandacht worden gebracht. 


Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.