NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Signalen van drijvende ondergrondse containers

Datum: 05-03-2020
Op 3 maart berichtte de Telegraaf over drijvende ondergrondse containers in Utrecht. "(Te) hoog grondwater kan inderdaad leiden tot opdrijven van de betonbak (en daarmee de container). Het gaat hierbij echter maar om enkele gevallen per jaar en meestal om recent geplaatste bakken" vertelt Quirijn van Loon van VConsyst desgevraagd. De NVRD is benieuwd of dit de laatste tijd vaker voorkomt door extreme regenval na droogte.

VConsyst plaatste de containers die in Utrecht 'drijven' niet maar is wel verantwoordelijk voor de plaatsing van duizenden containers in Nederland en geeft daarom wat algemene adviezen:

  • Je hebt meer risico als er meerdere putten naast elkaar zitten (ze hebben dan minder grip in de grond).
  • Uitgaande dat de grondwaterspiegel redelijk stabiel is (wat vaak het geval is in stedelijk gebied) is de civiele aannemer de belangrijkste factor of putten wel of niet gaan opdrijven. Dit kan te maken hebben met onvoldoende verdichting tijdens het aanvullen, of geen goede kwaliteit grond waarmee aangevuld is. Ook kan het zijn dat een waterdichte grondlaag 'doorboord' is waardoor er hogere waterdruk op de onderzijde kan komen.
  • Naast goede en zorgvuldige civiele uitvoering op locatie kan het helpen oren aan de betonput te maken. Of bv bij uitvoering de betonput die net in de grond staat nog half vol water te zetten, zo kan de put even goed settelen in de grond. Iets wat men in de bouwwereld ook regelmatig doet.

Grondwaterstand
Het KNMI berichtte vorige week al dat dit de op één na zachtste winter ooit is. ‘De winter was nat, dat kwam vooral voor rekening van februari. Die maand viel er gemiddeld over het land 136 millimeter neerslag, terwijl 55 millimeter het langjarig gemiddelde is. In De Bilt viel er 157 millimeter. December en januari waren juist vrij droog.’ Aldus het KNMI. Of deze droogte gevolgd door extreme regenval oorzaak is van drijvende containers is vooralsnog niet duidelijk.

NVRD
De NVRD is benieuwd of er meer gemeenten zijn waar problemen worden ervaren met drijvende containers (wat mogelijk met de vele regenval te maken heeft). Stuur uw bevindingen naar post@nvrd.nl ovv Ondergrondse containers en grondwater.

 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.