NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Start campagne: Afval scheiden in de klas het nieuwe normaal

Datum: 15-09-2020
Vandaag komt de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga aan op Schiermonnikoog na een sup-tocht van 550 kilometer. De expeditie begon 16 dagen eerder in Maastricht. Op de kade van de jachthaven staan de kinderen van de enige basisschool van het eiland hem op te wachten.

Kick off online campagne
De finish markeert het einde van de tour door Nederland en is tegelijk de kick-off van de online campagne voor scholen. Merijn Tinga: “Ik wil u bij deze hartelijk bedanken voor uw bijdrage!”

Afval scheiden in de klas het nieuwe normaal
“Kinderen weten dat afval scheiden belangrijk is. Wat we ze met deze campagne leren is om in actie te komen. Dat ze echt dingen kunnen veranderen door een petitie aan de burgemeester te richten; dat ze verschil kunnen maken. Het is nu aan de klassen in Nederland om samen een vuist te maken” aldus Tinga.

Frans Timmermans & Stientje van Veldhoven 
Tijdens de tour van Maastricht naar Schiermonnikoog ging hij al langs tien basisscholen om petities uit te delen. Slechts een heel klein deel van de scholen in Nederland scheidt naast papier ook plastic en etensresten. De wil is er maar scholen worden belemmerd door regelgeving en kosten. De school op Schiermonnikoog is de elfde school die de Plastic Soup Surfer bezoekt.
Naast basisscholen en ontmoetingen met plastic activisten, sprak hij onderweg met bestuurders van ministeries, gemeenten, het verpakkende bedrijfsleven en de afvalinzameling waaronder ook Bas Peeters van de NVRD. De tour werd in Maastricht afgetrapt door EU vice-president Frans Timmermans, was staatsecretaris Stientje van Veldhoven aanwezig bij het onthaal door de Casimir school in Gouda en sprak hij met meerdere wethouders over de belemmeringen achter het afval inzamelen op scholen.
 
De ontknoping
De Plastic Soup Surfer wil de belemmeringen opheffen die het voor scholen duur of lastig maakt om tot afvalscheiden over te gaan. Daartoe heeft hij de belanghebbende bestuurders uitgenodigd om twee dagen na de finish op Schiermonnikoog samen te komen in Vinkeveen aankomende donderdag 17 september. Daar committeren ze zich d.m.v. het ondertekenen van de ‘Wakkere Wegwerpers Waarden’ tot het komen van een oplossing voor het einde van dit jaar.
 
Help ook mee om de campagne onder de aandacht van scholen te brengen!
Merijn Tinga roept iedereen, die het meer dan normaal vindt dat er ook afval wordt gescheiden op alle scholen in Nederland, op om mee te doen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Meer informatie op www.wakkerewegwerpers.nl 

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.