NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Toolkit gemeenten en afvalinzamelaars omgang lachgascilinders

Datum: 19-09-2023
De Rijksoverheid heeft op maandenlang aandringen van NVRD en Vereniging Afvalbedrijven (VA) een toolkit ontwikkeld voor gemeenten en publieke bedrijven inzake lachgascilinders. Hierin wordt voor gemeenten op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat cilinders in het restafval verdwijnen.

De toolkit biedt een format voor stickers aan voor ondergrondse containers, suggesties zoals het inzetten van mobiele milieustraten en geeft aan dat het gemeenten is toegestaan om een retourpremie aan te bieden om inleveren te stimuleren.

We zijn blij met deze toolkit omdat het helderheid biedt wat wel en niet mag binnen de vigerende wetgeving. Zo is expliciet vastgelegd dat milieustraten lachgas mogen innemen, en er dan vanuit mogen gaan dat cilinders leeg zijn. Het is dus niet aan de medewerkers van de milieustraat om te controleren of de cilinders leeg zijn. 

De toolkit zal naar onze verwachting niet direct bijdragen aan de gewenste daling van het aantal cilinders in het restafval. Daartoe hebben NVRD en VA een aantal voorstellen gevraagd vanuit de Rijksoverheid, waarover de komende weken verder wordt gesproken. 

Meer nieuws

Meer artikelen lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerd nieuws te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.