NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

TV-programma De Monitor over plasticrecycling

Datum: 11-06-2020
In de aflevering van afgelopen maandag, besteedde De Monitor aandacht aan plasticrecycling. Het verhaal zal de meeste van ons niet verrassen, maar de situatie is op dit moment wel extra nijpend nu virgin materiaal als gevolg van de coronacrisis goedkoper is dan recyclaat.

Hoewel plastic recyclaat uitermate geschikt is voor toepassing in allerlei nieuwe producten, gebeurt dat nog veel te weinig. De NVRD is dan ook blij dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, toe wil werken naar een Europese verplichting om plastic recyclaat in nieuwe producten te verwerken en de totstandkoming van een dergelijke verplichting waar mogelijk te versnellen. Dat kan wat de NVRD betreft niet snel genoeg gebeuren.

Overigens heeft het project ‘Wij maken werk van circulair’, waaraan een groot aantal NVRD leden heeft meegewerkt, al geleid tot mooie producten van gerecycled plastic. Namelijk circulaire minicontainers, die grotendeels bestaan uit recyclaat. Deze containers hebben allerlei tests doorstaan en blijken net zo sterk als containers van virgin materiaal en voldoen aan alle andere eisen die aan minicontainers gesteld worden. Inmiddels zijn de circulaire minicontainers ingekocht door gemeente Rotterdam, Houten, Utrecht, De Bilt, ZRD, HVC, Meerlanden en Midwaste. Een mooi voorbeeld van hoe de inkoopkracht van de (decentrale) overheid gebruikt kan worden om samen met de markt tot circulaire oplossingen te komen.

Klik hier om naar de uitzending van De Monitor te gaan.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.