NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Urgenda geeft 5 perenbomen in ruil voor oude koelkast

Datum: 10-02-2021
Urgenda voert in februari een ludieke actie om oude koelkasten die nog in de schuur of garage staan, in te zamelen. Zij roepen inwoners op deze tussen 15 en 28 februari in te leveren op de milieustraat, hier een selfie van te maken en aan te melden op https://koelepeer.nu/ . In ruil voor het inleveren van de koelkast ontvangen zij 5 perenbomen die zij ergens in hun provincie kunnen ophalen.

Deze actie komt voort uit het 54puntenplan voor CO2-reductie van Urgenda. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Met deze inzamelactie wil Urgenda dubbel klimaatwinst boeken. Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel die vele malen slechter voor het klimaat zijn dan CO2. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen. De actie staat niet op zich: In het najaar organiseert Stichting OPEN namens de producenten van koel/vriesapparatuur een eenmalige landelijke inruilactie voor koel- en vriesapparatuur. Om het inruilen van oude koelkasten en vriezers aantrekkelijk te maken, bieden de producenten dan een retourpremie wanneer een energiezuinig model wordt aangeschaft om het oude te vervangen. De campagne wordt financieel ondersteund door het ministerie van I&W. Uiteraard zal u, zodra daar meer over bekend is, via de nieuwsbrief geïnformeerd worden.

Gemeenten hoeven zelf geen actie te ondernemen. De gemeentelijke samenwerkingspartners Weee Nederland en Wecycle zijn op de hoogte van de actie.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.