NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Webinar grondstoffencongres: Samen met lokale partners streven naar afvalvrije gemeenten

Datum: 28-10-2021
Nieuw afvalbeleid is een onderwerp dat bij gemeenteraadsverkiezingen vaak op de agenda staat. Discussies over bijvoorbeeld de heffing, bron- en nascheiding of bijplaatsingen spelen hierbij vaak een rol. Maar gemeenten kunnen ook een stap omhoog op de R-ladder zetten en ambitieuze doelen ten aanzien van geen of in ieder geval minder afval stellen.

Gemeenten spelen hier lokaal een belangrijke aanjagende rol in maar dat kunnen ze niet alleen. Lokale partners zijn onmisbaar bij de uitvoering. Daarom staat het tweede webinar van het Grondstoffencongres in het teken van wat gemeenten samen met lokale partners kunnen doen om tot meer hergebruik (Re-use) en preventie (Re-duce) te komen.

Vragen als 'hoe pak je het aan?', 'wie betrek je erbij?', 'op wat voor producten richt je je als gemeente?' en 'wat zijn succesvolle en haalbare acties?' komen hierbij aan de orde. Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit gemeenten, worden u tijdens dit webinar ideeën aan de hand gedaan die passen binnen het handelingsperspectief van gemeenten (herbruikbare bekers en verpakkingen, voorkomen voedselverspilling, JA-JA sticker enzovoort) en de tijdsgeest waarin de aanpak van wegwerpartikelen hoog op de politieke agenda staan.

Onder leiding van Emmy van Daele vanuit Mission Reuse zullen een drietal gemeenten die werk hebben gemaakt van afvalpreventie binnen hun gemeenten een presentatie verzorgen. Zo zal wethouder Fatma Koşer Kaya van de gemeente Amersfoort een presentatie verzorgen over het project VerpakKing dat de gemeente samen met winkeliers heeft opgezet. Hierbij worden inwoners aangemoedigd hun eigen verpakking mee te nemen naar de winkels en worden er herbruikbare broodzakken en groente- en fruitnetjes uitgedeeld. De twee andere sprekers zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.

Dit webinar is gratis wanneer u zich aanmeldt voor het grondstoffencongres op 24 maart. Het webinar vindt plaats van 15.00 - 16.30 uur Meer informatie en aanmelden: https://www.gemeentelijkgrondstoffencongres.nl/

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.