NVRDNieuwsArtikel

Skip Navigation Linksdefault

Young NVRD bijeenkomst 4 mei – verslag

Datum: 11-05-2021
Op 4 mei vond de tweede Young NVRD bijeenkomst van dit jaar plaats. Drieëntwintig Young NVRD’ers verzamelden online om met elkaar in gesprek te gaan over ‘Innovatie en de rol van de overheid’. Niet geheel toevallig is dat hetzelfde thema als van het NVRD Jaarcongres op 20 mei a.s. Twee Young NVRD’ers deelden hun visie en ervaringen met innovaties bij de eigen organisatie.

Innovatiepartnerschap en objectdetectie
Peter de Boer, senior beleidsadviseur Afval bij de gemeente Amsterdam, stak van wal. Met de keuze voor innovatief partnerschap wil Amsterdam bij het inkopen meer ruimte geven aan de markt voor onderzoek en ontwikkeling, zonder alles zelf al uit te denken in een aanbesteding. Peter lichtte toe hoe die methode wordt toegepast. Een andere veelbelovende ontwikkeling is ‘objectdetectie’, waarmee objecten zoals ‘naastplaatsingen’ en verschillende soorten afval in de buitenruimte automatisch gedetecteerd worden. Het doel voor de gemeente Amsterdam is dat deze schatten aan data en informatie eenvoudig gedeeld kunnen gaan worden met andere gemeenten.

Internationaal de krachten bundelen
Vervolgens ging Max Narinx, beleidsadviseur bij ISWA (International Solid Waste Association), in op de internationale ontwikkelingen in de branche. ISWA kent 10 werkgroepen die de afval- en reinigingsbranche representeren. Hieruit ontstaan projecten, waarvan Max er één toelichtte: Bij het CALC project (circular and low carbon initiative) ligt de focus op impact monitoring van processen in de stedelijke omgeving. Zoals de vraag: Hoeveel draagt tweedehands verkoop bij aan circulariteit en vermeden CO₂-emissies? Projecten zoals CALC bieden veel inzichten die helpen bij het maken van beleidskeuzes. Max prikkelde de groep met de vraag: In hoeverre kunnen stedelijke overheden verantwoordelijk gehouden worden voor het halen van circulaire ambities en klimaatdoelen?

Afsluiting
Na het inhoudelijke gedeelte schakelden we over naar een digitaal ‘café’, waar deelnemers in kleinere groepjes elkaar konden opzoeken en beter leren kennen. Hier vond ook de loting plaats voor een aantal toegangsbewijzen voor het NVRD Jaarcongres, waar voorzitter Sigrid Schuurman Young NVRD vertegenwoordigt als tafeldame. Op 20 mei zal de Young NVRD dus goed aanwezig zijn.. Normaal gesproken is de afsluiting van zo’n bijeenkomst met een drankje in de ene en borrelnootjes in de andere hand, deze keer was het nog even achter het scherm. Maar geslaagd was het zeker!

Op de hoogte blijven van Young NVRD?
Volg ons dan via de Young NVRD LinkedIn groep, hier posten we regelmatig iets over onze bijeenkomsten en andere activiteiten. Wil jij, of een collega, aansluiten bij het netwerk? Stuur dan een mail naar young@nvrd.nl.

Meer nieuws

Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik dan het filter in ons nieuwsoverzicht:
 

Over NVRD

De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.