Winnaar Jacko van Harn uit TerneuzenJacko van Harn laat zien dat het beroep straatreiniger niet stil staat. Op latere leeftijd heeft hij zijn MBO 1 diploma via het Sectorplan Ambor behaald. Hiermee heeft hij niet alleen geïnvesteerd in zijn eigen ontwikkeling, maar ook die van de gemeente. Daarnaast is Jacko niet bang om over zijn vak te vertellen. Namens de afgestudeerden hield Jacko een toespraak voor de genodigden op de diploma-uitreiking. Verder is hij actief op social media én zeer sociaal richting collega’s en inwoners van Terneuzen.

Winnaar team ‘s- HertogenboschTeam ’s-Hertogenbosch gaat elk jaar de uitdaging aan om tijdens carnaval de straten van de binnenstad schoon te houden en op orde te brengen. Waar anderen snel zouden wegrennen bij het aanzicht van de carnavalsbende, zet dit team er juist een tandje bij. Ook denkt het team mee over hoe ze zelf het werk kunnen verbeteren, zoals het inzetten van de innovatieve “schuif” die ontwikkeld is om snel plastic bekers op te ruimen. Verder zorgt het team voor inzicht in de werkzaamheden door het gebruik van social media.

Uitblinkers van NederlandDe prijswinnaars staan symbool voor de vele professionals die zich iedere dag weer inzetten om Nederland schoon en leefbaar te houden. De straat zichtbaar schoon maken werkt preventief en beperkt de hoeveelheid zwerfafval aanzienlijk.

 

Achtergrond verkiezingNVRD, Nederland Schoon en Rijkswaterstaat werken samen in de landelijke aanpak zwerfafval en willen graag aandacht vragen voor en hun waardering uitspreken over de professionele (straat)reinigers. Daarom is de verkiezing ‘Uitblinker van het jaar’ in het leven geroepen. Daarnaast levert de verkiezing een positieve bijdrage aan het imago van het vak en de reinigings- en afvalbranche in het algemeen.

Uitblinkers zijn werkzaam als (straat)reiniger, straatveger dan wel medewerker groen- of afvalbeheer en zetten zich via hun werk op buitengewone wijze in voor een schone openbare ruimte. Dit doen zij bijvoorbeeld door het tonen van een meer dan gemiddelde inzet of het bedenken van een innovatieve werkwijze. Bovendien is goede communicatie en interactie met burgers of het aangaan van een bijzondere samenwerking belangrijk.