De aanbesteding heeft geleid tot de inkoop van minicontainers die voor 89% bestaan uit oude minicontainers en voor 10% uit hergebruikte plastic verpakkingen. Daarnaast hebben de circulaire minicontainers een ander uiterlijk. Ze zijn helemaal grijs. Dat komt de uniformiteit en inwisselbaarheid van minicontainers ten goede en is de makkelijkste kleur voor recycling. Welke fractie moet worden ingezameld in de container wordt aangegeven met een gekleurde bies op de deksel.

Het werken met de aanbestedingsstukken voor circulaire minicontainers is Rotterdam goed bevallen. Volgens Simon de Roo, inkoper van de gemeente Rotterdam, was het fijn om met de stukken te werken: “Door deskundige mensen is er al nagedacht over welke eisen en wensen te gebruiken. Daardoor hoefden wij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daarnaast is de werkgroep een paar jaar geleden al begonnen met de eerste marktdag waardoor de leveranciers hebben kunnen wennen aan onze wens om een circulaire minicontainer aan te schaffen. Als gevolg daarvan krijgen we nu minicontainers, waarvan de romp van 100% gerecycled materiaal is gemaakt. Terwijl wij 4 jaar geleden nog zelf eisten dat de containers van 100% virgin materiaal gemaakt moesten worden, omdat anders de kwaliteit niet gegarandeerd kon worden.”

Natuurlijk waren er ook aandachtspunten, zoals de controleerbaarheid van de samenstelling van het granulaat waarvan de minicontainer is gemaakt. Deze aandachtspunten worden besproken in de werkgroep circulaire minicontainers van de NVRD. Aan de hand daarvan zullen de aanbestedingsstukken verder worden verbeterd.