Pagina
delen
Den Haag
Commissiedebat Circulaire Economie: Plastic recycling en UPV centraal
8 januari 2025
Ralph Peters
Op 19 december vond een commissiedebat plaats in de Tweede Kamer over de circulaire economie. Zoals vaker bij dit onderwerp was er veel te bespreken, maar te weinig tijd om de onderwerpen echt uit te diepen. Toch kwamen enkele belangrijke thema’s aan bod, zoals de situatie in de plasticrecyclingsector, de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) en de rol van gemeenten in de transitie naar een circulaire economie. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.
Pagina
delen
Plastic recycling: zorgen om de sector
Plastic recycling was een van de meest besproken onderwerpen tijdens het debat. Kamerleden spraken hun zorgen uit over de moeilijke positie van de sector, waar faillissementen dreigen door een gebrek aan afzetmogelijkheden voor recyclaat. D66 drong aan op investeringen in recyclingbedrijven en het stellen van strengere normen om de recyclebaarheid van producten te verbeteren.
De staatssecretaris erkende de problemen en kondigde maatregelen aan om de sector te ondersteunen. Zo komt er een Circulaire Plasticstafel waarin de gehele keten nauwer wordt betrokken. In Q1 2025 zal de Kamer een update ontvangen over de stand van zaken. Ook bevestigde de staatssecretaris dat een plasticheffing enkel zal gelden voor virgin plastics. Hoewel de Nationale Circulaire Plastics Norm gepland staat voor 2027, lijkt een generieke norm weinig draagvlak te hebben. Een product-specifieke aanpak is waarschijnlijker.
Gemeenten en afvalinzameling
Gemeenten werden genoemd als cruciale partners in de circulaire transitie. GroenLinks/PvdA en PVV benadrukten de noodzaak om gemeenten meer te betrekken bij verduurzamingsinitiatieven. De problematiek rondom zwerfafval kreeg eveneens aandacht, met name in relatie tot single-use plastics.
Hoewel partijen pleitten voor hogere statiegeld- en SUP-heffingen, lijkt er een meerderheid te zijn om de door het kabinet aangekondigde verhoging van de SUP-heffing terug te draaien. Dit onderwerp blijft voorlopig punt van discussie.
Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV)
De UPV was een belangrijk thema, waarbij brede steun werd uitgesproken voor uitbreiding naar meer afvalstromen, zoals textiel en luiers. Voor textiel is er toenemende druk om een bijmengverplichting in te voeren en tariefdifferentiatie toe te passen om hergebruik en reparatie te stimuleren. De staatssecretaris gaf aan dat verbeteringen in de UPV-textiel nodig zijn en dat hierover verdere gesprekken plaatsvinden.
Voor luiers is de situatie complexer. De lobby vanuit de luierproducenten tegen een UPV wordt sterker, maar de staatssecretaris benadrukte dat het plan nog in ontwikkeling is. Wij blijven ons inspannen om hiervoor breed draagvlak te organiseren.
Belastingverschuiving naar grondstoffen
Een ander belangrijk punt in het debat was de mogelijkheid van een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen. Meerdere partijen zagen dit als een kans om de circulaire economie te stimuleren. De staatssecretaris van Financiën erkende de voordelen, maar wees op de praktische complexiteit. In het voorjaar zal zij de Kamer informeren over de haalbaarheid van deze zogenaamde tax shift.
Vooruitblik
Begin 2025 volgt een Tweeminutendebat, waarin politieke partijen moties kunnen indienen om richting te geven aan het kabinetsbeleid. Onderwerpen zoals textiel, plastic recycling en belastingverschuiving zullen naar verwachting centraal staan.
Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en zetten ons in om de stem van de sector duidelijk te laten horen in Den Haag.