Gedurende vier weken nemen tien scholen in een stad of regio het tegen elkaar op om zoveel mogelijk e-waste of textiel in te zamelen zodat dit terug in de kringloop gebracht kan worden. Buurtbewoners kunnen bovendien hun spullen via de website van ewasterace.nl en textielrace.nl aanmelden om op te laten halen door de deelnemers. De school die het meeste inzamelt wint een toffe schoolreis. Zo wordt recyclen leuk, leerzaam en gemakkelijk! 

Nu de projecten niet in de oude vorm door konden gaan in verband met corona heeft de organisatie van de races hard aan de weg getimmerd om online materiaal aan te bieden. En met succes! Inmiddels wordt dit materiaal al door zo'n 200 scholen dankbaar ingezet. Door de sluiting van de scholen was er immers gebrek aan thuiswerk materiaal. Nu kinderen nog steeds de helft van de tijd thuis dienen te werken blijkt het materiaal een enorme uitkomst voor de scholen. 

Een mooi aanbod voor gemeenten en afvalbedrijven! Nu het materiaal ontwikkeld is wil de organisatie dit beschikbaar stellen voor zoveel mogelijk scholen door heel het land. Daarom is er nu een fikse korting voor gemeenten en afvalbedrijven die het online materiaal willen afnemen of volgend jaar een E-waste Race of Textiel Race willen laten organiseren. Partijen die daarin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de organisatie via de website www.ewasterace.nl of via info@ewasterace.nl.