Pagina
delen
Een Europees systeem voor afvalscheidings-labels
1 februari 2023
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat zij onderzoek gaan doen naar het ontwerp voor een Europees Systeem voor afvalscheidingslabels. Dit is een van de doelen uit de Europese Greendeal en het Circular Economy Action Plan. Het wordt ook vermeld in het voorstel voor de herziening van EU wetgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval.
Pagina
delen
Tot nu toe kan elk land in Europa zelf bepalen hoe zij communiceren over afvalscheiding. In Nederland is elke gemeente vrij om hier zelf invulling aan te geven. Aan de voorkant bepaalt de producent zelf of er gecommuniceerd wordt over de afvalfase op een product. Vaak leidt dit bij consumenten tot onduidelijkheid over welke producten en/of verpakkingen in welke afvalbak horen. Dit kan anders, namelijk door een verplicht gemeenschappelijk systeem, geldend voor de gehele EU.
Het doel van het onderzoek is dat er op Europees niveau uniforme symbolen worden ontworpen voor verpakkingen en afvalbakken. Een consument kan dan op het moment van aankoop op de verpakking zien in welke afvalbak het product thuishoort. Het idee is dat de informatie over het scheiden van afval hierdoor thuis hetzelfde is dan wanneer je op vakantie bent in Italiƫ.
Scandinavische inspiratie
In de Scandinavische landen Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland maken ze al gebruik van het Nordic pictogram scheme. Dit systeem bestaat uit 100 verschillende pictogrammen die gebruikt kunnen worden op verpakkingen, milieustraten en afvalbakken.
Het onderzoek van de Europese Commissie gebruikt het Nordic Pictogram Systeem als vertrekpunt. Er wordt onderzocht of en hoe het Scandinavische systeem gebruikt kan worden voor een Europees systeem. Een tweede uitkomst van het onderzoek is algemene kennis over afvalscheiding en afvalscheidingslabels.
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een gemeenschappelijk systeem. Het vergroot de herkenbaarheid onder burgers en zorgt ervoor dat het afval beter en correct gescheiden kan worden. Tevens gebruiken producenten en exporteurs hetzelfde label op verpakkingen wat afvalscheiding voor de consument makkelijker maakt. Wij ondersteunen het ontwerp van een Europees systeem voor labels. Ook zijn we in gesprek met onze Scandinavische collega’s over hun ervaringen. Hou de GRAM in de gaten, want later dit jaar verschijnt een interview met onze noordelijke collega’s over hun systeem.
Meer weten?
Neem contact op met Vera Scherders van de NVRD.