Een uitgelekt EU-conceptvoorstel laat zien dat de rapportage- en due diligence-verplichtingen onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) mogelijk aanzienlijk worden versoepeld.

Het gelekte document maakt deel uit van een EU-wetsvoorstel dat de implementatie van bestaande duurzaamheidsregelgeving wil versoepelen. Het betreft een ontwerpaanpassing aan de CSRD en de CSDDD met als doel de administratieve en financiële lasten voor grote organisaties te verlagen. Omdat het gaat om een gelekt concept van een voorstel, is nog niet duidelijk welke wijzingen uiteindelijk worden doorgevoerd. De voorgestelde wijzigingen kunnen echter een grote impact hebben op duurzaamheidsrapportages en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de Europese Unie (EU).

De volgende wijzigingen binnen CSRD-regelgeving worden voorgesteld:

  • De drempel van aantal werknemers wordt verhoogd naar minstens 1.000 werknemers.
  • De drempel van minimale omzet is verhoogd naar €450 miljoen.
  • Beursgenoteerde MKB-bedrijven worden vrijgesteld van rapportageverplichtingen.
  • Er zijn striktere beperkingen op informatieverzoeken in de waardeketen.
  • Er zijn geen sectorspecifieke ESRS-standaarden.
  • De due diligence-controles worden teruggebracht van jaarlijks naar eens per vijf jaar.
  • De verplichting tot een klimaattransitieplan vervalt.

Ook voor de CSDDD zijn versoepelingen voorgesteld: de due diligence geldt alleen voor directe leveranciers met meer dan vijfhonderd werknemers, de verplichting om zakelijke relaties bij overtredingen te beëindigen vervalt en financiële instellingen worden vrijgesteld.

Kortom
De voorgestelde wijzigingen lijken vooral gericht op het verminderen van de administratieve en financiële lasten voor organisaties. Dit kan organisaties die CSRD-plichtig zijn helpen om te blijven concurreren, maar roept bij ons vooral zorgen op. Hoe halen we de duurzaamheidsdoelen, als we wetgeving blijven versoepelen? Als organisaties minder verplicht worden om duurzaamheid serieus te nemen, zal dit de vooruitgang op het gebied van klimaat, biodiversiteit en circulaire economie vertragen. De vraag is nu: riskeert de EU de duurzaamheidsdoelen op de lange termijn ten gunste van economische verlichting op de korte termijn?

Wij blijven ons inzetten vóór de CSRD-verplichting en andere duurzaamheidswetgeving. Dit is niet de tijd om wetgeving te versoepelen. Waar we vorige week de Nederlandse overheid al opriepen tot het tonen van moed, doen we dat nu bij de Europese overheid. Het is tijd voor stappen vooruit. Wij blijven met onze leden kijken naar de toekomst. Wil jij ook aan de slag, sluit dan aan bij de NVRD CSRD webinar over de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) voor de afvalsector op 4 maart.