In samenwerking met diverse producentenorganisaties heeft de NVRD het Milieustratenboekje 2024 opgesteld. Een handleiding voor medewerkers van de milieustraat met als doel de belangrijkste stoorstromen in beeld te brengen.

Hoe beter we scheiden, hoe meer grondstoffen we kunnen hergebruiken en recyclen. Ook de milieustraten van Nederland spelen hierbij een belangrijke rol. De laatste jaren zijn producten, onder andere qua samenstelling, steeds complexer geworden. Hierdoor zijn er steeds meer stromen en materialen bijgekomen. Om de medewerkers van de milieustraten te helpen, hebben we daarom in samenwerking met diverse producentenorganisaties een eerste editie van het NVRD Milieustratenboekje opgesteld.

Milieustratenboekje

Editie 2024

Dit hulpmiddel biedt informatie over een groot aantal stromen die apart ingezameld worden. Per stroom tonen we de belangrijkste producten die hier WEL in mogen en de meest voorkomende stoorstromen die hier NIET in thuis horen. Ook geven we voor sommige stromen handige tips. Bij het opstellen van dit boekje is gekozen voor de stromen waar wij de meeste vervuiling zien. Het is dus geen volledig overzicht. Jaarlijks zullen we dit Milieustratenboekje actualiseren en aanvullen.

Oproep
Gebruik het milieustratenboekje om de medewerkers van de milieustraat te helpen aan extra duidelijkheid. Zo kunnen zij duidelijke voorlichting geven aan inwoners en ervoor zorgen dat de grondstoffen in de juiste bak terechtkomen. Dit voor een schonere en duurzamere toekomst.

  • Deel het NVRD Milieustratenboekje 2024 met jullie milieustraatmedewerkers
  • Bespreek de inhoud van het boekje tijdens een werkoverleg en/of neem het op in de training of instructie van bestaande en nieuwe medewerkers.
  • Heb je zelf al een Milieustratenboekje? Controleer dan of deze inhoudelijk overeenkomst met onze versie en vul waar nodig aan.
  • Zorg ook voor fysieke aanwezigheid van het Milieustratenboekje op de milieustraat. Wel zo handig als de medewerkers iets willen checken of opzoeken. Het boekje is opgemaakt in A4 en daarmee goed printbaar.

Aanvullingen
Mis je een stroom waar je vragen over hebt of heb je een tip? Geef dit dan door via post@nvrd.nl. Alle inbreng die we ontvangen vóór 1 oktober 2024 kunnen we beoordelen en nemen we, indien door onze experts akkoord bevonden, mee in de volgende editie.