Van 'circulair prove' trademark tot afvalscheidings-challenge app

De eerste groep kwam met het idee om op het dak afval gescheiden in te zamelen. Waarom op straat afval inzamelen als er op het dak ook mogelijkheden zijn door middel van bijvoorbeeld drones?  Tijdens de tweede pitch werd de afvalscheidings-challenge app geïntroduceerd. Deze stimuleert bewoners om afval beter te scheiden door de afvalresultaten dagelijks  te meten en vergelijken met bewoners van (hoogbouw)-gebouwen in de buurt. Wanneer je als gebouw beter afval scheidt dan je buurtgebouw ontvang je punten die je uiteindelijk in kan zetten bij lokale ondernemers. De laatste groep presenteerde het duurzame trademark ‘circulair prove’. De gemeente geeft deze trademark alleen aan een gebouw wanneer deze voldoet aan diverse duurzaamheidseisen, waaronder voor afvalinzameling. Projectontwikkelaars kunnen deze trademark inzetten in het aanprijzen van hun woonruimtes. Met het verkrijgen van een trademark ontstaat verder voor de projectontwikkelaar ook mogelijkheden voor het aanvragen van subsidies, waarmee de gemeente vervolgens kan sturen op de gewenste vorm van afvalinzameling in het gebouw.

Verrassend was dat in alle pitches het belang van een goed partnerschap met de projectontwikkelaars van de gebouwen terugkwam. De gemeente Den Haag onderstreepte dit nieuwe perspectief: het verplaatsen in projectontwikkelaars werd tot op heden nog niet zo nadrukkelijk gedaan en biedt nieuwe oplossingsmogelijkheden. De Young NVRD’ers zijn van mening dat een gezond partnerschap van belang is om tot een goed gescheiden afvalinzameling te komen. De middag werd uiteindelijk gezamenlijk afgesloten met een borrel in Den Haag.

Gemeente Den Haag: “We staan er versteld van dat er in relatief  korte tijd zoveel goede en inspirerende ideeën gekomen zijn. De Young NVRD denktank heeft ons geholpen vanuit een ander perspectief naar ons vraagstuk te kijken. Wij raden de Young NVRD denktank dan ook zeker aan bij andere NVRD leden!”

Heeft u binnen uw gemeente of organisatie ook een (urgent) vraagstuk liggen waar u wel een middag de Young NVRD denktank bij kan gebruiken? Stuur ons dan eens een e-mail  young@nvrd.nl en dan gaan wij graag met u in gesprek.