Op dit moment wordt in Nederland slechts 45% van de totale hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) gerecycled. Enorm zonde want het zit vol met materialen. Sinds 2014 zijn 730 basisscholen door heel Nederland de strijd aangegaan tegen de steeds groter wordende afvalstroom e-waste. Met elk jaar een groeiend aantal E-waste Races geloven zij dat de impact op de circulaire economie geen grenzen kent. Zo zijn zij op het moment bezig met het verkennen van de markt in Duitsland en zal begin 2020 de eerste Textiel Race plaatsvinden. De E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval leuker en makkelijker te maken. Tijdens de race verzamelen de scholenteams zo veel mogelijk e-waste. Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze aan huis opgehaald door scholieren die de apparaten op school verzamelen. De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Het winnende team krijgen een super toffe schoolreis cadeau.

Nationale Recycle weekGemeenten, producenten en retailers voeren in de week van 14 tot 21 oktober een mediacampagne om Nederlanders over te halen hun afgedankte elektronische en elektrische apparaten vaker in te leveren. In deze week zullen er landelijk radio spotjes worden uitgezonden en wordt er in landelijke dagbladen aandacht aan besteed. Ook gemeenten en publieke bedrijven zetten zich deze week actief in om aandacht te geven aan de inzameling van E-waste. Oude elektronische apparaten en lampen verdwijnen nog te vaak in het restafval en dat is zonde.

Meer informatie over de recycle week: https://www.nvrd.nl/nieuwsberichten/2019/openbaar/nationale-recycleweek-14-tot-21-oktober