Er is sprake van een crisis binnen de circulaire economie... Op woensdag 2 oktober 2024 staan we in de Jaarbeurs in Utrecht stil bij de keuzes die we samen moeten maken om de circulaire economie tot een succes te maken.

Op dit moment kan recyclaat economisch gezien nog niet concurreren met primair materiaal. Door het gebrek aan voldoende afzetmarkt gaan leveranciers van recyclaat failliet en dreigen we terug te vallen in de lineaire economie. De oorzaak én de way-out is een kwestie van keuzes! Zolang de producent blijft kiezen voor virgin materiaal en de politiek geen andere keuzes mogelijk maakt, staat de infrastructuur onder druk.

Op 2 oktober laten we ons inspireren door diverse sprekers, waaronder voormalig VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff. Over hoe mensen denken, hoe zij hun keuzes maken en hoe je mensen aan je kunt binden. Daarna duiken we tijdens twee rondes met steeds drie break-out sessies dieper de materie in. Andere sprekers tijdens de conferentie zijn onder andere:

Ellen Mensink
Ellen begrijpt als geen ander de complexiteit en obstakels in de circulaire mode-industrie. Deze inzichten benut ze met Brightfiber Textiles, dat hoogwaardige garens produceert van 100% gerecyclede textielvezels. Kies jij voor de break-out sessie Textiel? Dan geeft Ellen je ongetwijfeld stof tot nadenken.

Femke Groothuis
Femke is de oprichtster en drijvende kracht achter The Ex’tax Project. Dit initiatief pleit voor een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen. Met haar visie streeft zij naar een rechtvaardiger en duurzamer economisch systeem dat zowel de mens als de planeet ten goede komt. Op 2 oktober biedt Femke een verfrissende kijk tijdens een panelgesprek, waarin de voorwaarden worden besproken die nodig zijn om andere keuzes te kunnen maken.

Arjen Wittekoek
De recyclaatkwestie gaat Arjen aan het hart. Umincorp, expert in duurzame plasticrecycling, werd begin dit jaar failliet verklaard. Een desastreus gevolg van het feit dat recyclebedrijven simpelweg niet kunnen concurreren tegen de lage marktprijzen van de fossiele plastics. Ook Arjen sluit aan bij het panelgesprek en deelt daar zijn persoonlijke ervaring rond deze kwestie.

Harry Verhaar
Signify (het voormalige Philips) is het perfecte voorbeeld van de impact die een producent kan maken op de circulaire transitie. In 2016 beëindigde Philips resoluut de productie van gloeilampen, waardoor een aanzienlijke verschuiving naar energiezuinigere verlichtingsoplossingen werd gerealiseerd. Slechts enkele jaren later is LED-technologie de nieuwe standaard. Harry legt uit hoe het maken van moedige keuzes, samen met innovatief beleid, kan bijdragen aan een circulaire toekomst.

Meer informatie of direct inschrijven?

Ben je nog niet eerder op de Afvalconferentie geweest? Bekijk dan de terugblik van editie 2023 via onderstaande knop.