De bij BKN aangesloten kringloopbedrijven zijn voor hun inkomsten en het behalen van hun doelstellingen grotendeels afhankelijk van de verkoop van 2e hands spullen in kringloopwinkels. Deze kringloopwinkels lieten in 2016 een gemiddelde stijging van de winkelomzet zien van 2,4% ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal klanten nam toe tot 12 miljoen, eens stijging van 4,9%. De groei van de omzet werd enigszins geremd door een afname van inkomsten uit o.a. inzamelvergoedingen. Kringloopwinkels profiteren van een goed draaiende economie. De tendens is dat mensen meer nieuwe spullen kopen en hun oude spullen (dus) sneller vervangen. In vergelijking met een paar jaar terug zitten mensen letterlijk minder lang op hun bank voordat ze het naar de kringloop brengen. Een andere tendens is, dat onder meer door een groeiend milieubewustzijn, gebruikte spullen steeds populairder worden. Kringloopbedrijven zien het aantal klanten toenemen en zien daarbij ook steeds vaker nieuwe mensen in hun winkels.

Goed voor mens en milieu

De bij BKN aangesloten kringloopbedrijven boden in 2016 werkgelegenheid aan zo’n 15.000 mensen. Ruim de helft hiervan zijn mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een fysieke of geestelijke beperking of een verslavingsachtergrond.

De belangrijkste belemmering voor de groei van de kringloopbranche op de korte termijn is het vinden van voldoende mensen. Het aantal vacatures bedroeg eind 2016 al 9% van het aantal functies. Voor kringloopbedrijven zijn de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en dalende werkloosheid bij uitstek een bedreiging.