Het is momenteel een ware plaag: lachgascilinders. We vinden ze overal. De cilinders zijn drukhouders en kunnen ontploffen in bijvoorbeeld inzamelvoertuigen of verbrandingsovens. Dat is levensgevaarlijk en zorgt voor enorm veel schade. Tijd voor actie dus!

Al eerder berichtten we over de lachgasproblematiek. Sinds de plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet, vinden we maandelijks tienduizenden lege en halflege lachgascilinders in de openbare ruimte en in het afval. Om dit tegen te gaan, besloot de branche de deuren van haar milieustraten te openen. De nood was simpelweg te hoog.

Pssst, gooi niet weg… Lever ‘m veilig in
Om zo veel mogelijk gebruikers bekend te maken met de optie om de cilinders in te leveren op de milieustraat , lanceren wij vandaag in samenwerking met de Vereniging Afvalbedrijven een publiekscampagne. De kernboodschap: ‘Gooi niet weg… lever ‘m veilig in’. De campagne zal met name te zien zijn op sociale media, zodat we de juiste doelgroep bereiken. Ga voor meer informatie naar www.veiliginleveren.nl

Onze afwegingen
Is een campagne om gebruikers te stimuleren hun lege lachgascilinders in te leveren de ideale oplossing? Nee, zeker niet. De meest voor de hand liggende oplossingen zijn wat ons betreft het herinvoeren van het statiegeldsysteem en een goede Europese samenwerking rondom de lachgasproblematiek. Toch is het probleem in onze branche inmiddels zo groot, dat we wel actie moeten ondernemen. Hierbij hebben we enkele belangrijke afwegingen gemaakt.

  • We richten ons op jong volwassenen, want met name jongeren gebruiken lachgas. Hier zijn zowel de video als het taalgebruik dan ook op aangepast. De video haakt in op de huidige trend waarbij 3D effecten worden toegevoegd aan real life beelden. Hierdoor moet men twee keer kijken of wat zij zien wel écht is. In het taalgebruik is bewust gekozen om geen belerende toon aan te slaan. Dit kan de intentie om het goede gedrag te vertonen namelijk in de weg staan.
  • Om vooral gebruikers aan te spreken gebruiken we het woord “lachgas” niet in de campagne-uitingen en op de landingspagina. Gebruikers zullen de cilinder herkennen en de boodschap begrijpen. Mensen die niet bekend zijn met lachgas zullen snel afhaken. Mocht men toch nieuwsgierig zijn, worden ze via de website direct doorverwezen naar informatie van het Trimbos-instituut.

Alle hulp is welkom
Wil je helpen om de veiligheid van onze medewerkers en alle vrijwilligers te waarborgen? Gebruik dan de middelen op www.veiliginleveren.nl om onze oproep verder te verspreiden. Iedere cilinder die naar de milieustraat wordt gebracht, is er één die geen ongelukken of schade kan veroorzaken. Alvast bedankt!