Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft op 20 februari haar Integrale Circulaire Economie Rapportage 2025 gepubliceerd. Dit is de derde rapportage om inzicht te geven in hoe ver Nederland is in het vormgeven van haar ambities om 50% circulair te zijn in 2030 en 100% in 2050.

Tijdens de publicatie nodigde PBL drie experts uit om vanuit hun perspectief als panel te reflecteren. Een van die experts was NVRD directeur Wendy de Wild.

De conclusie van het Planbureau is dat het grondstoffengebruik en de leveringsrisico’s in Nederland zijn toegenomen. Zonder stevig bijsturen haalt Nederland haar ambities in 2030 en 2050 niet. Bijsturen is wel mogelijk, en het Planbureau doet hiervoor uiteenlopende voorstellen. Overall concludeert het Planbureau dat het Rijk niet alleen moet onderzoeken en stimuleren, maar ook normeren en beprijzen. Het Rijk dient de regie te nemen en de focus te verbreden van vooral inzetten op recycling naar meer preventie en sturen op de voorkant.

Rapportage 2025

Integrale Circulaire Economie

Het panel van experts bestond uit directeur Fair Resource Foundation Rob Buurman, manager external affairs Unilever Thor Tummers en NVRD directeur Wendy de Wild. Namens de NVRD benadrukte Wendy dat we de hoeveelheid huishoudelijk afval zien groeien, dat recycling ons niet uit de 9 miljard kilo huishoudelijk afval gaat redden en dat preventie meer aandacht verdient. Op gemeentelijk niveau doen onze leden er alles aan om bij te dragen aan een circulaire economie, maar zolang de spelregels lineair blijven, roeien we tegen de stroom in. De breed gedeelde conclusie was; We hebben daadkracht nodig, leiders die durven beslissingen te nemen die ons helpen bij een toekomstgerichte economie. “Moed Moet”, aldus Wendy de Wild.