Op 12 september is onder toeziend oog van staatssecretaris Vivianne Heijnen de nieuwe zwerafvalcampagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ gelanceerd.

Met gemeenten en andere organisaties werken we samen aan een nieuwe norm: zwerfafval oprapen. De campagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ is ontwikkeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eén derde van de Nederlanders raapt af en toe al afval op, blijkt uit onderzoek.Wat kun je als gemeente doenAls gemeente kan je gebruik maken van de tools uit de toolbox. Meerdere gemeenten maken er al gebruik van. Je kunt de campagne zó inzetten dat deze het best past bij jouw doelgroep. Er zijn verschillende opties:

  • Volledige inzet middelen: Gebruik de afvalbakstickers, abri-posters en raamposters. De campagne is zo goed zichtbaar in je gemeente.
  • Digitale media: Kies je voor online zichtbaarheid op sociale media? Maak dan een aantal leuke posts met de beelden uit de toolbox. Tip: werk samen met een lokale raapgroep en personaliseer de campagnematerialen met een foto van zwerfafvalrapers uit de buurt. 
  • Plaats het logo van je eigen organisatie op de communicatiemiddelen. 
  • De campagne biedt volop kansen om de verantwoordelijk bestuurder in de schijnwerpers te zetten.

Doe mee!Landelijke en lokale communicatie kunnen elkaar flink versterken. Lift mee op de landelijke aandacht voor zwerfafval en doe mee. Je kunt de middelen uit de toolbox direct downloaden en gebruiken. Meer weten? Bekijk de toolbox ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ of neem contact op met Schouders onder Schoon. De campagne loopt minimaal tot 23 oktober 2022.