Sinds kort is de toolbox ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ beschikbaar. Daarmee kun je als gemeente eenvoudig aansluiten bij deze nieuwe, Rijksbrede zwerfafvalcampagne. Tal van gemeenten doen al mee. Met het campagnemateriaal kun je zowel online als offline mensen aansporen zwerfafval op te ruimen.

De campagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkeld. De rijksoverheid voert deze campagne vanaf 12 september in landelijke online media, op borden buiten en waarschijnlijk op de radio. Wat kun je als gemeente doenDe toolbox is gratis te downloaden. Meerdere gemeenten maken er al gebruik van. Je kunt de campagne namelijk zó inzetten dat deze het best past bij jouw doelgroep. Er zijn verschillende opties:

  • Volledige inzet middelen: Gebruik de afvalbakstickers, abri-posters en raamposters. De campagne is zo goed zichtbaar in je gemeente.
  • Digitale media: Kies je voor online zichtbaarheid op sociale media? Maak dan een aantal leuke posts met de beelden uit de toolbox. Tip: werk samen met een lokale raapgroep en personaliseer de campagnematerialen met een foto van zwerfafvalrapers uit de buurt. 
  • Plaats het logo van je eigen organisatie op de communicatiemiddelen. 
  • De campagne biedt volop kansen om de verantwoordelijk bestuurder in de schijnwerpers te zetten, bijvoorbeeld op World Cleanup Day (19 september).

Dit najaar: landelijke campagneDe Rijksoverheid verzorgt het landelijke deel van de campagne. Van 12 september tot en met 23 oktober kom je de campagnemiddelen overal tegen: buiten, online en waarschijnlijk ook op de radio. Doe mee!Landelijke en lokale communicatie kunnen elkaar flink versterken. Lift mee op de landelijke aandacht voor zwerfafval en doe mee. Je kunt de middelen uit de toolbox direct downloaden en gebruiken. En houd de toolbox goed in de gaten: die wordt de komende tijd uitgebreid met extra materialen. Meer weten? Bekijk de toolbox ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ of neem contact op met Schouders onder Schoon.