Pagina
delen
Den Haag
PMD
Textiel
Verpakkingen
NVRD neemt deel aan Rondetafelgesprek over circulaire plastics in de Tweede Kamer
6 maart 2025
Ralph Peters

De NVRD was op donderdag 6 maart 2025 uitgenodigd in de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek over circulaire plastics. Dit gesprek is bedoeld om Kamerleden meer inzicht te geven in de maatregelen die nodig zijn om de plasticketen te sluiten.
Pagina
delen
“Behoud het draagvlak, versterk de keten,” luidt onze belangrijkste boodschap. Nederlandse huishoudens zijn al decennialang koploper op het gebied van afvalscheiding. Dit succes is mede te danken aan het vertrouwen van inwoners dat het gescheiden afval daadwerkelijk wordt gerecycled. Wanneer recyclebedrijven onder druk komen te staan en gerecyclede materialen onvoldoende afzetmarkten vinden, dreigt dat vertrouwen te eroderen.
“Als zorgvuldig gescheiden afval alsnog verbrand moet worden, raakt dat direct het vertrouwen van inwoners,” benadrukt directeur Wendy de Wild. “We moeten ervoor zorgen dat gerecycled materiaal concurrerend is ten opzichte van fossiele grondstoffen.”
Circulaire plasticsnorm
Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel voor een “Nationale circulaire plasticsnorm”, waarmee vanaf 2027 producenten verplicht worden een minimumpercentage gerecycled of biogebaseerd plastic te gebruiken. Daarnaast wordt in de Europese Unie gewerkt aan aanvullende eisen voor de circulariteit van producten vanaf 2030. Wij steunen deze ontwikkeling en pleiten hierbij voor:
- Een verplicht minimumaandeel gerecycled materiaal: Start met een haalbaar percentage in 2027 en voer het stapsgewijs op richting 2030.
- Structurele prijsprikkels: Maak gerecycled plastic financieel aantrekkelijker door bijvoorbeeld hogere heffingen op fossiele plastics en lagere lasten op arbeid.
- Sterke recyclinginfrastructuur: Stimuleer innovatie en investeer in moderne verwerkings- en recyclingtechnologieën, zodat Nederland een koploperpositie in Europa behoudt.
Position Paper
Rondetafelgesprek circulair plastic
Ketenverantwoordelijkheid
Van producent tot inwoner en van inzamelaar tot verwerker: alle schakels in de keten zijn nodig om circulaire plastics daadwerkelijk te realiseren. Wij wijzen op de risico’s als wettelijke kaders onvoldoende stimulerend of ondoordacht zijn. Zo raken inwoners ontmoedigd als hun gescheiden afval geen waardevolle bestemming krijgt. Maar ook verdwijnen onze recyclingbedrijven als investeringen en duidelijkheid in regels uitblijven. Tegelijkertijd is de overheid nodig om heldere kaders te stellen, investeringen te ondersteunen en bestaande regelgeving te stroomlijnen.