Het onderzoek is uitgevoerd omdat veel leden van de NVRD zich afvragen hoe het staat met de aard, samenstelling en recyclebaarheid van kunststof verpakkingen die ze inzamelen en laten uitsorteren en welke verbeteringen er nog mogelijk zijn. Zo blijkt uit het onderzoek dat in de mix-stroom die uitgesorteerd wordt nog veel (44%) goed recyclebare verpakkingen zitten. En ook in de sorteerrest is nog 13 procent goed recyclebaar kunststof aanwezig. Tot slot blijkt zelfs in het restafval nog een kleine hoeveelheid goed recyclebare verpakkingen te zitten.

De afgelopen jaren hebben gemeenten veel geïnvesteerd om tot betere scheidingsresultaten te komen. Dit geldt niet alleen voor kunststoffen, maar ook voor bijvoorbeeld GFT-afval en met resultaat. Toch is er de laatste tijd veel aandacht voor wat er niet goed gaat in de kunststofketen. De inzameling van kunststof is ook relatief nieuw. Er gaat veel goed, maar om erachter te komen wat er zou kunnen verbeteren blijft onderzoek onontbeerlijk.

NVRD-voorzitter Han Noten: “Te vaak wordt er in discussies gewezen naar één van de partijen. Of kijken we naar een klein stukje van het hele verhaal en krijgen we bijvoorbeeld discussie over niet-verpakkingen in het afval. Dit rapport laat zien dat we op veel plekken nog kunnen verbeteren. Troep erin aan het begin van de keten betekent ook troep eruit, dat verandert niet. En als we niet sorteren op de vraag behalen we de circulaire economie ook nooit. Natuurlijk zien wij ook een rol voor onszelf. Maar willen we echt ons doel bereiken, dan is er een gezamenlijke innovatieagenda nodig. Waarbij we van productie tot aan recycling kijken wat beter kan als ketenpartners.”

 

WUR Rapport: Onderzoek kunststofketen Wageningen University & Research

Belangrijkste bevindingen Onderzoek kunststofketen Wageningen University & Research

In de media:

Artikel TROUW – Bijna een derde van de verpakkingen in het Nederlandse afval is niet of slecht herbruikbaar.Artikel VOLKSKRANT – Eenderde van verpakkingen is niet of nauwelijks recyclebaar: pvc de grote boosdoener

Artikel ALGEMEEN DAGBLAD – Groot deel Nederlandse verpakking niet recyclebaar vanwege pvc

NOS – Ruim een kwart van het verpakkingsmateriaal is niet te recyclen

 

Dit bericht is gepubliceerd op 10 december 2017