Je kon het al eerder lezen op onze website én in de GRAM special Europa: we organiseren weer een studiereis! Dit keer reizen we af naar Münster, Duitsland. In samenwerking met onze collega's van de Verband Kommunaler Unternehmen (VKU) hebben we een mooi programma neergezet. Meld je snel aan, want vol = vol.

In drie dagen tijd, van 5 t/m 7 februari, leren we de stad Münster en het Duitse afvalbeleid goed kennen.

Dag 1: Welkom in Münster
We beginnen ons avontuur bij Abfallwirtschaftsbetriebe Münster (AWM), verwelkomd door onze collega’s van de Verband Kommunaler Unternehmen (VKU). Hier zullen we inzicht krijgen in het Duitse afvalbeheersysteem en specifieke initiatieven in en rondom Münster ontdekken. Samen met Twence zullen we de kracht en potentie van Nederlands-Duitse samenwerking onderzoeken onder het thema: “Twence-Münster: samen voor een duurzame Euregio!”

Na een dag vol nieuwe kennis, zullen we genieten van de lokale gastvrijheid en specialiteiten tijdens een gezamenlijk diner met VKU.

Dag 2: In de voetsporen van innovatie
Maak je op voor een boeiend bezoek aan de Lippe Plant van Remondis in de ochtend. Dit is niet zomaar een plant; het is een voorbeeld van Duitse efficiency en vooruitstrevende recyclingtechnologie. Je zult leren waarom er op deze locatie wordt geïnnoveerd door Remondis in de recyclingindustrie.

Daarna gaan we op bezoek bij een pionier op het gebied van zonnepaneelrecycling – een sector waarin Duitsland al baanbrekende stappen heeft gezet. Hier is veel te leren voor onze eigen Nederlandse toekomst in afvalbeheer.

De middag staat in het teken van Münster zelf – een stad met een rijke geschiedenis en cultuur.

Dag 3: Het veroveren van Europa door ondergrondse inzameling
Onze laatste dag begint met een bezoek aan een onderneming die zich specialiseert in de ondergrondse inzameling van afval. Hierbij zullen we discussiëren over de vraag: “Hoe verovert ondergrondse inzameling Europa?” Na een laatste gezamenlijke lunch, is het tijd om afscheid te nemen van Münster en met nieuwe kennis en inspiratie terug te keren naar Nederland.

Verwacht een inspirerende dag gevuld met leerzame presentaties, vruchtbare discussies, en een showcase van hoe afval een brug slaat tussen landen en als een krachtige energiebron dient.

Enthousiast? Aanmelden kan tot 21-12-2023, via onze website.