Vrijdag 13 januari brachten de trainees van de NVRD een bezoek aan Solidus Solutions in Oude Pekela. Solidus Solutions is een Europese producent van massief karton en massiefkartonnen verpakkingen.

Stoffer Boer en Harry Ahuis van Solidus Solutions en Jan Wieger de With van VangNedt ontvingen de groep trainees. Ze leerden over het verleden, heden en de toekomst van papierrecycling: de invloeden van de (wereld)markt op de papierprijzen, de inzameling die in steeds mindere mate door vrijwilligers gedaan wordt en het verschil in samenstelling van het ingezameld OPK. Ook werden problemen binnen de papierrecycling aan het licht gebracht. Zo neemt de vervuiling langzaam toe.

Achteraf kregen de trainees een rondleiding door de papierfabriek. Zoals het een echte vrijdag de 13e betaamd hadden zij de pech dat de fabriek in Oude Pekela stillag door een storing en dus werd de fabriek in Coevorden bezocht. Hier zagen zij het hele proces van versnippering, menging met water tot droging en het snijden tot mooie vellen. Het was een leerzame dag!