De NVRD heeft een zienswijze ingediend op het voorgenomen besluit voor een Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor luiers en incontinentiemateriaal. Staatssecretaris Jansen zet hiermee een belangrijke stap in het terugdringen van de afvalberg en het stimuleren van recycling. De NVRD is verheugd over de voorgenomen UPV en ziet hierin een kansrijk instrument om onze afvalberg structureel te verkleinen.

Tijdens het werkbezoek aan ARN op 3 februari hebben we uitvoerig met de staatssecretaris gesproken over de cruciale rol die een UPV op luiers kan spelen. Het instrument zorgt ervoor dat producenten verantwoordelijkheid nemen voor de kosten en recycling van luiers, waardoor deze lasten niet op het bordje van inwoners terechtkomen.

In de zienswijze hebben wij onderstaande uitgangspunten naar voren gebracht:

  1. Laat de producent betalen, niet de inwoner: Zorg dat de inzamel- en verwerkingskosten niet langer via de afvalstoffenheffing worden doorberekend. Producenten moeten als eigenaar van de afvalstroom deze kosten dragen.
  2. Verhoog het ambitieniveau: Er kunnen meer luiers ingezameld en gerecycled worden dan het huidige voorstel aangeeft. Voer een evaluatiemoment in 2030 in om doelen indien nodig bij te stellen.
  3. Neem een inzamelverplichting op: Zonder duidelijke inzameldoelstellingen is er kans dat belangrijke volumes onbenut blijven. Sluit hierbij aan bij de adviezen van Tauw en Rebel die wijzen op 30% inzameling bij de start in 2026 en 45% in 2031.
  4. Breid het besluit uit met luierzakjes en billendoekjes: Zo ontstaat een logisch en uitlegbaar systeem, omdat deze producten doorgaans samen bij het afval komen.
  5. Stel een recyclaatverplichting in: Apart ingezamelde luiers moeten ook écht worden gerecycled, inclusief alle grondstoffen (zoals superabsorberend polymeer, ook wel bekend als SAP’s). Zo behoud je het vertrouwen van inwoners en maximaliseer je de bijdrage aan een circulaire economie.

Zienswijze NVRD

Internetconsultatie UPV Luiers

Breder maatregelenpakket
De voorgestelde UPV maakt deel uit van een ruimer plan om restafval te beperken en de CO₂-uitstoot te reduceren. Wij zijn blij dat daarnaast ook aandacht is voor productontwerp, zindelijkheidstraining en het stimuleren van wasbare luiers. Het is van groot belang dat deze aanvullende maatregelen een plaats krijgen in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE).

We willen graag samen met producenten en andere stakeholders samenwerken aan het verder uitwerken en aanscherpen van de UPV. Des te meer omdat de sector steeds meer kansen ziet om op korte termijn extra recyclingcapaciteit te starten en op te schalen.