Pagina
delen
UPV
NVRD vraagt regierol Rijk voor een effectief UPV-systeem
18 december 2024
Ralph Peters
Woensdag 18 december bespreekt de Tweede Kamer het thema Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid tijdens een rondetafelgesprek over circulaire economie. Wij hebben hiervoor een position paper opgesteld en pleiten voor een onafhankelijke regierol van het Rijk, een sterkere positie voor gemeenten en meer transparantie in UPV-systemen. Dit is essentieel om circulaire doelen te behalen en de kosten voor inwoners te verlagen.
Pagina
delen
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Normeren, stimuleren en beprijzen ten behoeve van een circulaire economie’ staat het onderwerp Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) op de agenda. Voor ons en onze leden is dit een belangrijk onderwerp, gezien de belangrijke rol die gemeenten en publieke inzameldiensten spelen in de afvalinzameling en de circulaire economie.
Wij hebben in aanloop naar het gesprek en het daaropvolgende commissiedebat (donderdag 19 december) een position paper opgesteld met vier concrete aanbevelingen:
1. Onafhankelijke regierol van het Rijk
Het Rijk moet de regie nemen en samenwerking tussen ketenpartners coördineren, in lijn met de aangenomen motie-Mulder (CDA). Gemeenten moeten vanaf de ontwerpfase betrokken worden bij UPV-systemen.
2. Versterking van de positie van gemeenten
Het Rijk moet duidelijke kaders scheppen om de rol van gemeenten te versterken. Zonder heldere afspraken lijdt de onderhandelingspositie van gemeenten, wat nadelig is voor inwoners.
3. Stimuleren van circulair ontwerp
Via tariefdifferentiatie kunnen producenten worden gestimuleerd om duurzamere en circulaire keuzes te maken, wat kosten voor gemeenten en inwoners verlaagt.
4. Transparantie en verantwoording
Een effectief controlesysteem zorgt voor helderheid over verantwoordelijkheden en behaalde doelen, wat het vertrouwen in UPV-systemen versterkt.
De NVRD benadrukt dat gemeenten onmisbaar zijn voor een goed functionerend UPV-systeem. Het Rijk heeft hierbij een sleutelrol in het sturen op samenwerking, verantwoordelijkheden en transparantie. “Gemeenten staan dicht bij inwoners en spelen een cruciale rol in de circulaire economie. Maar het Rijk moet de regie pakken en zorgen voor een eerlijk systeem waarin producenten hun verantwoordelijkheid nemen en gemeenten optimaal kunnen bijdragen.”