Pagina
delen
Oproep van Branchevereniging Kringloop Nederland aan gemeenten en bewoners
27 januari 2021
Kringloopbedrijven hebben door de lockdown hun deuren moeten sluiten. Sinds half december wordt er nagenoeg niets verkocht. Ondertussen is bij veel bij BKN* aangesloten non-profit kringlooporganisaties de maximale opslagcapaciteit bereikt. Kringlopen hebben hierdoor minder inkomsten, meer kosten en minder werkgelegenheid Dit heeft vervelende consequenties voor de circulaire en inclusieve economie.
Pagina
delen
De leden van BKN, 215 non-profit kringloopwinkels, voor wie – alhoewel zij winkels zijn – retail voornamelijk een middel is om doelstellingen op het gebied van circulaire economie en inclusieve samenleving te behalen. Kringloopbedrijven dragen niet alleen bij aan de milieudoelstellingen van gemeenten, ook creëren zijn duizenden werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Waar volle magazijnen hoop bieden op een goede verkoop na de lockdown, zorgt het in sommige gevallen nu ook voor extra kosten. Er worden extra magazijnen ingehuurd of gezocht. Helaas zijn er ook berichten van dumpingen door burgers bij kringloopbedrijven. Mensen zetten soms spullen bij kringloopwinkels die niet verkocht kunnen worden. Dit heeft tot gevolg dat er nu helaas meer producten via het restafval afgevoerd. Aangezien dit bedrijfsafval is, moet hier in veel gemeenten voor worden betaald, wat een flinke kostenpost is.
Om kringloopbedrijven te helpen in deze moeilijke tijd doen de NVRD en BKN de volgende oproep:- Gemeenten en kringloop, ga het gesprek aan en bespreek hoe men elkaar het beste kan helpen. Klik hier om te zien welke kringloop er in uw gemeente is