Binnenkort is er weer een Nationale Wecycleweek. Dit is een initiatief van Stichting OPEN. Haak ook aan! Dit jaar is er in de week extra aandacht voor elektrische apparaten die je niet meteen herkent als apparaat. Denk aan kabels of e-sigaretten. De Nationale Wecycleweek vindt plaats van 10 t/m 16 oktober 2023.

Stichting OPEN heeft materialen gemaakt die je kunt gebruiken tijdens de Wecycleweek. Denk bijvoorbeeld aan een post op je sociale media-kanalen of een banner op de website. Ga daarvoor naar Recycle communicatiekit.

Kijken naar mogelijkheden voor afdanken
Mensen willen afgedankte apparaten in de buurt inleveren, weten we uit onderzoek. Vanuit Stichting OPEN zijn er daarom duizenden Wecycle inleverpunten voor elektronisch afval, voor consumenten en voor bedrijven. Denk aan de gemeentelijke milieustraten, maar ook de supermarkten, huishoudzaken, bouwmarkten, elektronicazaken, metaalrecylers, etc. Deze inleverpunten zijn te vinden op wecycle.nl en wecyclevoorbedrijven.nl.

Laat niet verstoffen
Het bewaren van apparaten die niet (meer) worden gebruikt is zonde. De tijd gaat tenslotte verder en apparaten dateren. Oude telefoons of computers kunnen bijvoorbeeld hun software niet meer updaten waardoor ze nutteloos worden. Door ze tijdig in te leveren of aan iemand anders te geven kunnen ze nog een tijd langer mee. Als dat niet meer lukt, dan is het goed als mensen ze inleveren. Apparaten bevatten (waardevolle) grondstoffen zoals metalen en kunststoffen. Grondstoffen waar soms zelfs tekort aan is. Maar de apparaten bevatten ook gevaarlijke stoffen die professioneel moeten worden verwerkt. Kortom, veel redenen om afgedankte apparaten op de juiste manier in te leveren.

Meer weten over elektrisch afval op de milieustraat? Kijk op: Tips op de milieustraat – Stichting Open.