Ook dit voorjaar geeft Rijkswaterstaat weer een gratis training op het gebied van zwerfafvalpreventie en gedragsverandering, speciaal ontwikkeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. De training wordt gegeven door een tweetal trainers, die als gedragsexperts werkzaam zijn bij Rijkswaterstaat op dit onderwerp. De training vindt fysiek plaats op loopafstand van Utrecht Centraal.

Zwerfafval is een probleem waar bijna elke gemeente helaas mee te maken heeft. Zwerfafval is storend, zorgt voor onhygiënische situaties en heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Rijkswaterstaat vindt het belangrijk om dit probleem aan te pakken en om gemeenten hierbij te helpen, biedt Rijkswaterstaat al een aantal jaar verschillende trainingen aan. In al onze trainingen combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken. Tijdens de trainingen gaan deelnemers ook concreet aan de slag met een zwerfafvalprobleem dat in hun gebied speelt.

De training bestaat uit drie blokken (drie ochtenden), verspreid over anderhalve maand. Het eerste blok is een interactieve sessie waarin je meer leert over gedrag. Je leert hoe je het gedrag én de context kunt analyseren. Zo breng je in kaart wat je al weet over jouw zwerfafvalprobleem. Het tweede blok is ook weer een interactieve sessie: je maakt kennis met verschillende gedragsinterventies, hoe je een interventie kiest en leert hoe je een interventie goed toepast. Voor het derde blok bereid je een pitch voor, waarin je jouw persoonlijke casus presenteert aan de trainers en de rest van de deelnemers.

Resultaat? Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt. Dat zeggen de deelnemers aan eerdere trainingen. Ervaar het zelf vanaf 23 mei in de gratis fysieke training ‘Verander gedrag‘.