Vakbonden CNV Publieke Diensten en FNV Publiek Belang stelden eind 2020 de werkgeversdelegatie voor een ultimatum. FNV wil in de nieuwe CAO 5 procent meer loon voor de werknemers in de sector Grondstoffen, Energie en Omgeving (GEO) terugzien. Daarnaast pleit de vakbond voor een eenmalige uitkering van 500 euro netto voor iedere werknemer (een ‘heldenbonus’). CNV eist een cao met een looptijd van een jaar, een loonsverhoging van 3 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro netto. Werden deze wensen niet ingelost voor 7 januari 15.00, dan zouden er acties volgen. 

In reactie op ultimatums van de vakbonden hebben de werkgevers 7 januari laten weten in coronatijd zeker iets extra’s te willen doen voor werknemers, maar ze benadrukken ook dat de coronapandemie voor veel economische onzekerheid bij de bedrijven en samenwerkingspartners, zoals gemeenten zorgt. Albert Vos, voorzitter van de werkgeversdelegatie, geeft in een verklaring aan AfvalOnline aan: “Het beeld moet niet ontstaan dat we als werkgevers tot niks bereid zijn, want het tegendeel is waar. We hebben het werkelijk goed voor met onze werknemers. We zijn de vakbonden op verschillende punten tegemoet gekomen.”

ZichtbaarheidsactiesFNV organiseerde maandag 11 januari met zo’n vijftig medewerkers het startsein voor de zichtbaarheidsacties bij Circulus-Berkel. Een zichtbaarheidsactie is een kleine actie waarbij onder andere spandoeken worden opgehangen. De actie duurde van 7.00 tot 9.00 uur. CNV deed hetzelfde rond half twaalf dezelfde dag bij afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo.