VConsyst plaatste de containers die in Utrecht 'drijven' niet maar is wel verantwoordelijk voor de plaatsing van duizenden containers in Nederland en geeft daarom wat algemene adviezen:

  • Je hebt meer risico als er meerdere putten naast elkaar zitten (ze hebben dan minder grip in de grond).
  • Uitgaande dat de grondwaterspiegel redelijk stabiel is (wat vaak het geval is in stedelijk gebied) is de civiele aannemer de belangrijkste factor of putten wel of niet gaan opdrijven. Dit kan te maken hebben met onvoldoende verdichting tijdens het aanvullen, of geen goede kwaliteit grond waarmee aangevuld is. Ook kan het zijn dat een waterdichte grondlaag 'doorboord' is waardoor er hogere waterdruk op de onderzijde kan komen.
  • Naast goede en zorgvuldige civiele uitvoering op locatie kan het helpen oren aan de betonput te maken. Of bv bij uitvoering de betonput die net in de grond staat nog half vol water te zetten, zo kan de put even goed settelen in de grond. Iets wat men in de bouwwereld ook regelmatig doet.

GrondwaterstandHet KNMI berichtte vorige week al dat dit de op één na zachtste winter ooit is. ‘De winter was nat, dat kwam vooral voor rekening van februari. Die maand viel er gemiddeld over het land 136 millimeter neerslag, terwijl 55 millimeter het langjarig gemiddelde is. In De Bilt viel er 157 millimeter. December en januari waren juist vrij droog.’ Aldus het KNMI. Of deze droogte gevolgd door extreme regenval oorzaak is van drijvende containers is vooralsnog niet duidelijk.

NVRDDe NVRD is benieuwd of er meer gemeenten zijn waar problemen worden ervaren met drijvende containers (wat mogelijk met de vele regenval te maken heeft). Stuur uw bevindingen naar post@nvrd.nl ovv Ondergrondse containers en grondwater.