Gemeenten kunnen preventie en hoogwaardig hergebruik van grof huisraad stimuleren door kringloopbedrijvigheid in de gemeentelijke inzamelstructuur op te nemen. Steeds meer gemeenten en inzamelbedrijven in Nederland zijn bezig met de opwaardering van hun milieustraat tot circulair ambachtscentrum.

Van de gemeenten die hebben deelgenomen aan de benchmark heeft 49% een aparte ophaalservice voor kringloopgoederen georganiseerd door de samenwerking met lokale kringloopbedrijven te zoeken. Bij nog eens 47% van de gemeenten zijn weliswaar kringloopbedrijven actief met de inzameling van bruikbaar huisraad, maar dat gebeurt buiten de gemeente om. De gemiddelde hoeveelheid kringloopgoederen en huisraad die in 2022 werd ingezameld bedroeg gemiddeld 5kg per inwoner (berekenend over uitsluitend de gemeenten die samenwerken met kringloopbedrijven).

Circulair ambachtscentrum
Een circulair ambachtscentrum is een locatie van bestaande en/ of nieuwe initiatieven waar hoogwaardig product- en materiaalhergebruik plaatsvindt, bijvoorbeeld door de exploitatie van een reparatiewerkplaats of een secundaire bouwmarkt. Van de gemeenten die hebben deelgenomen aan de benchmark heeft 9% al een circulair ambachtscentrum operationeel en is 17% bezig met de voorbereidingen daarvan. De meeste gemeenten voorzien daarbij ook in een educatiecentrum en een reparatiewerkplaats.

Ieder jaar organiseren we vanuit de benchmark een aantal excursies naar inzamelbedrijven en/of verwerkers die een voortrekkersrol  vervullen. Afgelopen jaar brachten we een bezoek aan het Ecopark Groot-Ammers (zie afbeelding), het nieuwe circulaire ambachtscentrum van inzamelbedrijf Waardlanden en het kringloopplein Nieuw-Lekkerland. Vooral het kringloopplein in Nieuw-Lekkerland bewijst dat je  ook met een geringe investering, gebruikmakende van lokale initiatieven, een hoop kunt bereiken. Lees hier meer over in de GRAM van september.