Strooiwagens en gladheidsbestrijdingsmaterieel mogen vanaf 1 januari 2022 niet meer de openbare weg op. Als gevolg van de nieuwe registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen moeten alle strooi- en veegwagens een verplicht kentekenbewijs hebben vanaf 1 januari 2022. Het lukt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) echter niet om alle voortuigen vóór 1 januari van een kentekenbewijs te voorzien.

Strooi- en veegwagens en gladheidsmaterieel vallen onder de zogenoemde (land)bouwvoertuigen waar per 1 januari een kentekenbewijs voor verplicht is. Leden van de NVRD, de brancheorganisatie voor gemeentelijke afvalinzamelings- en reinigingsdiensten geven aan dat zij bericht krijgen van de RDW, dat hun kentekenaanvraag niet voor 1 januari in behandeling kan worden genomen. Dat betekent in feite dat strooiwagens per 1 januari volgens de wet niet meer de weg op mogen.

“Het veilig houden van de wegen heeft de hoogste prioriteit bij onze gemeentelijke strooidiensten. Het kan en mag toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg van de beperkte capaciteit bij de RDW er zo meteen niet meer gestrooid kan worden. Ik roep minister Visser van IenW dan ook op om een coulanceperiode in te stellen zodat alle essentiële voertuigen zoals de strooi- en veegwagens ook gewoon in het nieuwe jaar de weg op kunnen” Aldus Wendy de Wild, directeur van de NVRD.