De jury* heeft uit alle inzendingen een top 3 samengesteld:

Winnaar: ‘Phoenix’ van Plastic Omnium

Plastic Omnium laat met deze bak zien dat een afvalbak ook van (deels) ingezameld huishoudelijk kunststof kan worden gemaakt. De jury was hier erg over te spreken; het is een mooie boodschap naar de burger toe en een goed voorbeeld van hergebruik van waardevolle grondstoffen.

2e plaats: ‘Metropole’ van Bammens

Over de Metropole was de jury het unaniem eens: het plaatje klopt. Een duurzame en robuuste afvalbak, geschikt voor inzameling van meerdere afvalfracties. Ook kent Bammens het ‘refurbished afvalbakken programma’, waarin (onderdelen van) oude afvalbakken weer hergebruikt worden tot nieuwe bakken.

3e plaats: ‘Constructo’ van Grijsen

Vanwege het sterke circulaire businessmodel verdient deze afvalbak van Grijsen de derde plaats. De producent blijft verantwoordelijk voor de afvalbak. Hierdoor kent de afvalbak een lange levensduur en blijft het materiaal in de cyclus.

Naast deze top 3 is er een speciale vermelding voor de ‘ECO-Wall’ van Tomra. Volgens de jury viel dit ontwerp niet helemaal binnen de categorie ‘afvalbakken voor in de openbare ruimte’, maar is het innamesysteem wél een breed toepasbaar en veelbelovend systeem. Met name de focus op kwaliteit van ingezamelde stromen en mogelijkheden voor technologische toepassingen viel bij de jury in de smaak en heeft geleid tot deze speciale vermelding.  

Wilt u meer weten over deze circulaire afvalbakken? De top 3 verschijnt binnenkort in de vakbladen van de NVRD en Stadswerk. Ook kunt u de top 3 komen bewonderen op het inspiratieplein van het congres ‘Het Rendement van Schoon’ op 20 november in Utrecht. Tevens geeft de winnaar hier een pitch in de plenaire zaal.

*De jury bestond uit: Addie Weenk (Programmacoördinator Zwerfafval, Rijkswaterstaat), Bernard Merkx (Expert op gebied van Productie en Recycling), Peter van den Boogert (Toezichthouder Buitenruimte, Gemeente Krimpen aan den IJssel) en Ruud Balkenende (Hoogleraar Circulair Product Design, TU Delft)