Sinds 1 juli 2023 zijn producenten onder de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel verantwoordelijk voor de volledige levenscyclus van hun producten. De doelen worden pas in 2025 van kracht, waardoor er in de praktijk nog weinig is veranderd.

In april 2024 berichtten wij dat we in het kader van de UPV textiel in gesprek waren met de drie productenorganisaties (PRO’s). Het gaat om de Stichting UPV Textiel, opgezet vanuit Modint en InRetail, de Landbell Group en het Collectief Circulair Textiel. De gesprekken met de laatste twee PRO’s stonden met name in het teken van een (nadere) kennismaking en een verkenning.

Na deze gesprekken heeft er – door het ontbreken van raakvlakken – (nog) geen opvolging plaatsgevonden. Een voorbeeld van zo’n raakvlak is dat de Landbell Group een PRO is met een winstoogmerk. Dit vinden wij niet stroken met de inzet die een PRO naar onze mening zou moeten hebben. Een PRO zou namelijk zoveel mogelijk geld beschikbaar moeten stellen voor het zo circulaire mogelijk krijgen van de textielketen en niet een deel van het geld aan hun eigen strijkstok laten hangen. In Frankrijk, bijvoorbeeld, mogen PRO’s doorgaans geen winstoogmerk hebben.

Samenwerking met Stichting UPV Textiel
Dit is anders bij de Stichting UPV Textiel. Met de Stichting UPV Textiel voeren wij – met onze Expertgroep Textiel en namens onze leden – al geruime tijd gesprekken. Ook de afgelopen maanden zijn de gesprekken met Stichting UPV Textiel voortgezet. Tevens nemen we – samen met andere ketenpartners (VNG, BKN en VHT) – deel aan de verschillende werkgroepen van de Stichting. In deze werkgroepen worden zaken uitgedacht, voorbereid etc. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een vergoedingensystematiek, een monitoringsregeling of een governancemodel.

We maken voortgang met elkaar en zaken worden steeds concreter. Bij deze concretisering van zaken is ons uitgangspunt dat dit zoveel mogelijk in het belang is van een circulaire textielketen en een goede ketensamenwerking. De uitwerking van deze zaken wil de Stichting UPV Textiel gebruiken voor het aanvragen van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). De beoordeling van deze aanvraag geschiedt door het Rijk en neemt circa 6 tot 9 maanden in beslag.

Zorgelijke omstandigheden
Dat we zoveel mogelijk in het belang van de circulaire textielketen acteren is voor ons vanzelfsprekend, maar helaas constateren we dat dit niet geldt voor alle partijen in de textielbranche. Zo kiezen sommige partijen (wellicht noodgedwongen) voor een eigen financieel voordeel ten koste van de circulaire textielketen. Door de huidige situatie in de textielbranche, waarin de prijzen dalen en de afzetkanalen overvol zijn, zien we dat deze ontwikkeling toeneemt. Dit baart ons zorgen. In het bericht ‘Urgente maatregelen zijn nodig voor circulaire textielketen’ lees je hier meer over.

Gelet op de zorgelijke omstandigheden waarin de textielbranche verkeert is het des te belangrijker dat we nu tot de best mogelijke afspraken komen. Afspraken die naast onder andere vergoedingen ook de circulaire ambities lijken te ondersteunen. In dit hele proces werken wij nauw samen met de VNG. Ook met de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) en de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) werken we constructief samen.