In navolging van de kleine plastic flesjes zit er vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. De 15 cent statiegeld op blikjes moet zorgen voor minder zwerfafval en meer recycling.

De circa 2,5 miljard blikjes die jaarlijks verkocht worden kunnen worden ingeleverd bij de bekende statiegeld-automaten in supermarkten en bij ruim 20.000 innamepunten bij tankstations, NS-stations en bij sportclubs.

Statiegeld op blikjes volgt op statiegeld op plastic flesjes waarvan de introductie in de zomer van 2021 heeft geleid tot een afname in het zwerfafval. In vergelijking met de situatie in 2020 is sprake van een afname van het aantal kleine plastic flessen van 53% (lees hier meer over de monitoring van zwerfafval).

De introductie van statiegeld wordt uitgevoerd door de stichting Statiegeld Nederland en gaat vergezeld van een landelijke bewustwordingscampagne. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. In de overgangsperiode wordt ook nog de oude voorraad zonder statiegeld verkocht.