Duurzaam werken en beheren vraagt om nieuwe inzichten en kennis. Er is daardoor veel belangstelling voor de kersverse MBO-3 opleiding ‘AMBOR’ (Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte). Tot op heden zijn er al 170 leerlingen in 10 klassen gestart. De sector ‘AMBOR’ gaat voor duurzaamheid. Er is veel geleerd over de brede duurzaamheidsontwikkeling in het beroep van de AMBOR-medewerker. Het gaat over advies met betrekking tot grondstoffen, maar ook over energiegebruik, hergebruik, werken zonder chemische middelen, het slim inzetten van machines, CO₂ voorkomen, duurzaam beheer en werkgelegenheid. Voor de studenten is hun eigen gezondheid en zelf duurzaam inzetbaar blijven misschien wel het belangrijkste.

Coördinator afvalinzameling nieuw beroepMet MBO-3 is het is een veelzijdiger beroep geworden waar je veel voor moet kunnen; naast kennis van techniek en vaardigheid hierin moet je ook verstand hebben van de afval- en grondstoffen of van beeldgericht en ecologische beheer. De MBO-ers kunnen een veiligheidsinspectie uitvoeren binnen de verschillende werkzaamheden in de buitenruimte. Daarnaast kunnen ze uitleg geven over de duurzaamheidsdoelstellingen van de eigen organisatie. De veelzijdigheid van hun ontwikkeling blijkt ook uit de verbeterde communicatievaardigheden, waarin grote stappen zijn gemaakt. Je kunt deze specialisten rustig voor een boodschap naar burgers sturen.

SuccesfactorenEen zeer belangrijke succesfactor is het grote enthousiasme en de bereidwilligheid onder medewerkers om na hun MBO-2 verder te studeren en de niet aflatende drive van de SPA-opleidingscoördinatoren en -projectleiders om het scholingsproces volledig voor elkaar te krijgen. Tel daarbij de lange dagen en positieve bijdrage van de SPA- en AVENTUS-docenten die het programma tot een succes hebben gemaakt. Tot slot mag niet vergeten worden dat er achter de schermen heel hard gewerkt is aan de totstandkoming en erkenning van deze MBO3-opleiding door SPA Groep, ROC AVENTUS en gecertificeerd examenleverancier ESS.