NVRD collega Gerjan den Hertog vertrekt om zijn circulaire dromen na te jagen. Hij deelt de lessen die hij in twee jaar tijd geleerd heeft.

“Als je eenmaal in het afval zit dan ga je niet meer weg”; een veel gehoorde uitspraak voor iedereen die vers in de branche binnenkomt. In mijn geval gaat die vlieger niet op. Na twee jaar als beleidsadviseur bij de NVRD is het tijd om verder te gaan.

Het was een bijzondere reis. Vol circulaire ambities en wensbeelden kwam ik bij de NVRD binnen. De circulaire economie bleek voor een groot gedeelte te gaan over afval. Afval bleek dan weer te gaan over grondstoffen. En dat gaat dan toch weer over de circulaire economie. Zo was het cirkeltje toch weer rond, maar gewoon net wat minder glamoureus dan gedacht.

Geleerde lessen
De wereld van de NVRD-leden heeft op een aantal manieren mijn ogen geopend:

  1. We produceren met z’n allen ontzetten veel afval. Theoretisch wist ik dat wellicht al. Maar het maakt pas echt indruk als je ziet om hoeveel het gaat en wat erbij komt kijken om het een plekje te geven.
  2. Als inwoner heb ik een grote rol in het geheel. Voor ik bij de NVRD kwam werken was ik me absoluut niet bewust van de impact die mijn scheidingsgedrag heeft op de inzameling en recycling van grondstoffen.
  3. Afval is een verassend interessant onderwerp op feestjes. Praktisch altijd wordt er wel iets gevonden en naar mij gekeken met de vraag: ‘in welke bak hoort dit?’.
  4. Op papier geformuleerde ambities zijn geen gegeven, maar een startpunt. Om al de ambities te realiseren komen er in de uitvoering veel praktische haken en ogen om de hoek kijken. Maar, de ambitie is wel noodzakelijk om iets in beweging te krijgen.

De volgende stap
Ook ik blijf met het realiseren van de circulaire economie aan de slag, maar dan als zelfstandig ondernemer aan de voorkant van de keten. Hierbij ga ik ondernemers en organisaties inspireren en activeren om met een circulaire bril te kijken naar hun bedrijfsvoering en verdienmodel. Onder het mom van ‘shit in is shit out’ wordt het tijd om ook die ‘shit in’ te veranderen.

Betrokkenheid CSRD project
Zoals jullie wellicht weten ben ik vanuit de NVRD ook projectleider van het duurzaamheidsrapportage CSRD project – onderdeel van het BrancheStuurInformatie project. Om het momentum vast te houden en ervoor te zorgen dat dit belangrijke project een succes wordt, blijf ik hier de komende periode nog wel bij betrokken.