Voor voertuigen die ingezet worden bij de winterdienst, om gladheid te bestrijden, is de vrijstelling van bepalingen uit de Wegenverkeerswet 1994 voor het gebruik van de weg verlengd. De Expertgroep Duurzaam Wagenpark wil deze vrijstelling nu wettelijk laten vastleggen.

Voertuigen die ingezet worden door de winterdienst, hebben een vrijstelling nodig voor hun uitstekende delen. Deze zijn namelijk langer dan toegestaan; denk aan strooiers en schuivers. Zou deze vrijstelling vervallen, dan zouden 80% van alle ingezette voertuigen niet meer mogen deelnemen aan de strooiacties bij gladheid. Zij mogen dan de weg niet meer op en strooiacties niet uitvoeren.

De eerdere vrijstelling liep af op 30 april 2023. De Expertgroep Duurzaam Wagenpark was hier scherp op: zij signaleerden dat de vrijstelling afliep. Wij zijn hierover in gesprek gegaan met Rijkswaterstaat, wat ertoe heeft geleid dat Rijkswaterstaat de vrijstelling heeft verlengd. De nieuwe vrijstelling is ingegaan vanaf 1 oktober 2023 en geldt voor twee jaar; tot en met 30 september 2025.

De verlenging van de ontheffing is nodig omdat wetgeving ontbreekt. We zouden dan ook graag zien dat deze vrijstelling in de wet wordt vastgelegd. Zo wordt het regel in plaats van uitzondering. Alle leden met strooivoertuigen kunnen minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een brief sturen waarin zij pleiten voor het permanent regelen van de ontheffing. Door de Expertgroep Duurzaam Wagenparkbeheer is een voorbeeldbrief opgesteld om naar minister Harbers te sturen. De voorbeeldbrief is hier te downloaden.