De NVRD heeft in 2022 het initiatief genomen om een Landelijk Traineeship Circulaire Economie op te zetten voor haar leden. Inmiddels zijn er 21 trainees die deelnemen aan het traineeship. De ambitie is om in september 2024 te starten met een derde groep frisse jonge talenten. Hiervoor zijn wij op zoek naar organisaties die mee willen doen met de 3e lichting talenten.

Hoe ziet het traineeship eruit?
Tijdens het landelijk traineeship maken jonge starters (HBO/WO opgeleid) kennis met de afvalbranche en geven wij hen een kick-start van hun carrière. In twee jaar tijd wordt er werkervaring opgedaan bij drie verschillende organisaties in de afval-en reinigingsbranche. Bij iedere werkplek is een trainee acht maanden werkzaam en dit geeft hen de ruimte om te ontdekken wat bij hen past.

Naast het opdoen van werkervaring in de branche, komen de trainees minimaal één keer per maand samen om het traineeprogramma te volgen. Het programma bevat de volgende elementen: Persoonlijke ontwikkeling (training competenties, coaching/intervisie), vakinhoudelijke kennis (branchekennis en colleges over circulaire economie), kennismaking werkveld (bedrijfsbezoeken), een groepsopdracht over een branche-breed thema en deelname aan het Gemeentelijke Grondstoffencongres en het NVRD jaarcongres.

Met het traineeship willen we als NVRD meer aandacht vestigen op de mooie banen en mogelijkheden bij onze publieke leden, geheel passend bij de circulaire economie waar veel afgestudeerden in geïnteresseerd zijn. Deze kick-start zorgt voor breed georiënteerde en breed inzetbare nieuwe talenten.

Wat vraagt het traineeship van werkgevers?
Een interessante en uitdagende opdracht voor de trainee gericht op de circulaire economie. Elke werkgever sluit een arbeidsovereenkomst (36 uur) met de trainee die bij hen werkt in de eerste periode. Deze trainee blijft twee jaar in dienst, voor de 2 periodes daarna zorgt de NVRD voor een detacheringsovereenkomst.

De werkgever begeleidt de trainee op de werkplek tijdens dagelijkse werkzaamheden. De trainee krijgt de gelegenheid om wekelijks 4 uur aan het traineeprogramma te besteden.

Doe jij mee als werkgever?
Alleen bij voldoende trainee-werkgevers gaan we aan de slag om te werven. Mocht je serieuze interesse hebben om als werkgever hieraan deel te nemen of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Leonie Reinders.