Sprekers kennisbijeenkomst 16 januari uitgelicht: WUR en Unilever

De NVRD organiseert op 16 januari samen met de Young Professionals een bijeenkomst over 'de perfecte verpakking'. Aansluitend aan deze bijeenkomst heffen we samen ook het glas op het nieuwe jaar. Tijdens de bijeenkomst spreekt ook Rob Hamer van Unilever over de weg naar duurzame en recyclebare verpakkingen en Toine Timmermans, directeur Samen tegen Voedselverspilling en verbonden aan WUR over het voorkomen van voedselverspilling en de rol van verpakkingen.

sprekers

We praten nu al jaren over verpakkingen, vergoedingen, sortering en recyclebaarheid waarbij vanuit verschillende invalshoeken wordt beargumenteerd wat een goede verpakking is. Maar om in eerste instantie begrip te krijgen voor elkaars argumenten en waar mogelijk dichter tot elkaar te komen en samen op te trekken, is het goed om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Tijdens de bijeenkomst spreken ook Rob Hamer van Unilever over de weg naar duurzame en recyclebare verpakkingen en Toine Timmermans, directeur Samen tegen Voedselverspilling en verbonden aan WUR over het voorkomen van voedselverspilling en de rol van verpakkingen.

Hieronder kort waar ze het over gaan hebben:

Rob Hamer, Vicepresident Agri-Food External Affairs, Unilever
Unilever stimuleert de omslag richting een circulaire plastic-economie. Vicepresident Agri-Food External Affairs Rob Hamer ziet het enthousiasme ervoor toenemen. Maar een gemakkelijk doel is het niet, want sortering en conversie zullen nog heel wat hoofdbrekens en investeringen vergen. “Het belangrijkste is dat we één gemeenschappelijke agenda omarmen en kennis delen binnen de keten om belemmeringen weg te nemen.” Dan komt zelfs het recyclen van voedselverpakkingen tot voedselverpakkingen binnen bereik.

Toine Timmermans, Programmamanager duurzame voedselketens, Directeur Samen tegen Voedselverspilling en WUR
Ieder jaar gooien we alleen al in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan goed bruikbaar voedsel weg of verwerken we het onnodig laagwaardig. Voedselverspilling gebeurt overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar vooral bij de consument thuis. De gemiddelde Nederlandse consument gooit jaarlijks zo’n 34 kg goed thuis weg. WUR onderzoekt hoe we dit kunnen tegengaan en wat de rol van verpakkingen hierin kan zijn. Samen tegen voedselverspilling!

Olaf prinsen over de bijeenkomst:

 

Programma

11.30-12.30  Inloop met lunch van lokale leveranciers

12.30-12.45 Actuele ontwikkelingen Transitieagenda’s, Plastic Pact en Raamovereenkomst door Olaf Prinsen, directeur NVRD en lid transitieteam consumptiegoederen

12.45-13.15 Unilever op weg naar duurzame en recyclebare verpakkingen door Rob Hamer, Vice president Agrifood External Affairs Unilever

13.15-13.45 Duurzame afwegingen bij het ontwerp en keuze verpakkingen praktijkvoorbeeld door Taco Kingma, Sustainability manager Friesland Campina

13.45-14.05   Koffiepauze

Om antwoord te geven op de vraag “Bestaat de perfecte verpakking? ” wordt door 4 deskundigen vanuit hun eigen vakgebied beschreven waar op gelet wordt bij het ontwikkelen van een verpakking:

14.05-14.30  Industrieel ontwerper Bjorn de Koeijer, Universiteit Twente

14.30-14.55  Packaging specialist Nienke van der Veen, Hema

14.55-15.20   Ketendeskundige Marieke Brouwer, Wageningen University & Research

15.20-15.45   Consumentengedragsdeskundige

15.45-16.00   Snackpauze met ophalen vragen panel

16.00-16.30   Vervolgens reageren de 4 deskundigen in een panel op elkaars perfecte verpakking, op stellingen en op vragen vanuit de zaal en wordt gekeken wat er wellicht beter kan

16.30-17.00  Wrap up over het voorkomen van voedselverspilling en de rol van verpakkingen door Toine Timmermans, directeur Samen tegen voedselverspilling

17.00-18.15   Nieuwjaarsborrel

Meld je nu aan via deze link