13 juli 2018: BlueCity Rotterdam

Op vrijdag de 13e kwam een deel van het Young NVRD netwerk ’s middags bijeen in Rotterdam. Ruim 30 young professionals uit de afval- en reinigingsbranche startten met een rondleiding door BlueCity: een voormalig subtropisch zwemparadijs dat recentelijk is omgebouwd tot broedplaats voor circulaire initiatieven.

20180713_150037

BlueCity biedt (startende) ondernemingen ruimte om circulaire plannen uit te werken tot impactvolle projecten, waarbij wordt gestreefd naar een wereld waarin afval niet bestaat. Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat er veel wordt geïnvesteerd in lokale samenwerking – zelfs binnen de muren van BlueCity – om circulaire kringlopen te kunnen sluiten. Herbestemming van het gebouw zelf past helemaal in deze circulaire gedachtegang. Alleen blijkt het in 1988 gebouwde Topicana hier en daar wel een uitdaging te zijn; voor het zwembadgedeelte zelf wordt nog gezocht naar een passende invulling.

Later op de middag stonden twee presentaties op het programma waarin circulaire startups werden uitgelicht. Productontwerper Emma van der Leest had een boeiend verhaal over de mogelijkheden om biologische materialen om te zetten in producten, bijvoorbeeld als vervanging van textiel. Frans Taminiau sluit de lokale plasticketen met het initiatief ‘Community Plastics’. Met het ingezamelde plastic uit de buurt worden nieuwe producten gemaakt voor in de openbare ruimte. Hij lichtte toe hoe zijn trial-and-error proces heeft geleid tot waar Community Plastics nu staat.

Al met al weer een inspirerende bijeenkomst! Wil jij ook als young professional (< 35 jaar) aansluiten bij dit netwerk? Stuur een mailtje naar Sigrid Schuurmann (schuurmann@nvrd.nl) en blijf op de hoogte van onze bijeenkomsten.